Kezdőlap » Étel » Hogyan futtassuk fel az élesztőt?

Hogyan futtassuk fel az élesztőt?

Az élesztő sokféle sütemény alapja, de nem csak süteményeké, hanem frissen készített pizzalapok, péksütemények fontos szereplője. Két fajtájával találkozhatunk az üzletekben, az egyik a friss élesztő, a másik a porított élesztő. Ha nem kapunk friss, megbízható friss sütőélesztőt, akkor mindenképpen a poralapút válasszuk. A két termék között a felfuttatásban nincs különbség. A poralapú élesztőre rá van írva , mennyi friss élesztőnek felel meg, mert a receptek mindig friss élesztővel készült ételekhez való mennyiséget írnak. Amikor friss élesztővel dolgozunk,mindig gondoljunk arra, hogy az élesztő élő, hiszen ez egy gomba. Ez azért is fontos, mert ha forró tejbe, vízbe tesszük, akkor az élesztőgomba elpusztul, nem fog felfutni, és a tészta sem kell meg tőle, ezért mindig ügyeljünk arra, hogy a tej langyos, kézmeleg legyen.
Egy kisebb mély tálkába (legalább akkora azért legyen, hogy a felfutás után a massza legalább két-háromszorosára felfut, ne futhasson ki belőle), beleöntünk langyos tejet, ebbe morzsoljuk bele az élesztőt, nem fontos homogén masszát kapni, elég , ha kissé elkeveredik a tejjel. Mivel a gomba nagyon kedveli a cukrot, ezért tegyünk bele egy kis kanálnyit, ettől jobb élesztőt kapunk, aktívabbá válnak a gombák, felélénkülnek tőle. Ha ezzel elkészültünk, egy kellemes meleg helyre tegyünk, „pihenni”, mert a gombák igencsak kedvelik a meleg(nem forró!) hőmérsékletet, és adjunk időt a gombáknak a felfutáshoz.
Az így elkészített és felfuttatott élesztőt most már hozzáadhatjuk a tésztaalaphoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük