Kezdőlap » Karácsony » Hogyan függnek össze a karácsonyi ételek és hiedelmek?

Hogyan függnek össze a karácsonyi ételek és hiedelmek?

Bizonyos ünnepeken, mint a karácsony is, több ételt készítünk, mint szükséges lenne, magyarázható ez azzal, hogy megtiszteljük az ünnepet, és mint áldozatot mutatjuk be.
A keresztény kultúrában a karácsonyt megelőző időszak a böjté, amikor szerényebb ételeket fogyasztunk, illetve bizonyos ételt nem. Ezek hagyományosan változnak a nemzetek között.
A közhiedelem miatt régebben általában sertéshúst sütöttek, hiszen „kikaparja a szerencsét”, ellenben a szárnyasokkal, akik „elkaparják a szerencsét”. Hogy manapság mégis gyakran kerül szárnyas az asztalra szenteste, annak egyszerű magyarázata van. Egyrészt a nemzetek hatásai hazánkra, például az angolszász, hiszen ott a szárnyasok kerülnek előtérbe és az asztalra ilyenkor. És ne feledjük ki az egészséges életmódkövetőket sem.
Ha már egészség, akkor a halak. Nem csak a szívnek oly kedves Omega 3 zsírsavakban gazdag, de D vitaminban is.
Persze karácsonykor nem ezért fogyasztjuk előszeretettel, hanem mert igen ízletes, és mivel manapság igen változatosan elkészíthető, fejedelmi éteknek számít. Emellett igen kedvelt hazánkban a halászlé, melynek számos fortélyos elkészítési módja van.
A szárnyasok közül a pulyka kapcsolódik leginkább a karácsonyhoz, amelyet sokféle töltelékkel készítünk, mártásokat és ízlés szerint káposztát adunk mellé. Utóbbit önálló fogásként is megtöltve, vagy akár savanyítva hússal lerakva.
Hogy a népszokásokhoz visszatérjünk, ne feledjük el a mákot, borsót, lencsét, tököt, melyek a gazdagságot szimbolizálják
Hazánkban a diós és mákos, esetleg gesztenyés beigli a legnépszerűbb, illetve a mézzel készült finomságok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük