Kezdőlap » Étel » Hogyan főzzünk ízletes rizst?

Hogyan főzzünk ízletes rizst?

A rizs rendkívül sokoldalúan felhasználható, igen fontos gabonanövény. Sósan, vagy édesen, köretként, vagy önálló ételként, számtalan felhasználási módja létezik. Zsírt, cukrot, sót nem, viszont annál több vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Tisztítókúrák és fogyókúrák egyik legfontosabb alapanyaga.
A világon több mint negyvenezer fajtáját ismerik. Mi most szerényen csak a színe alapján, kétfélét említünk meg. A fehér és a barna rizst. Az aratást követő feldolgozás különbözteti meg, az egyébként ugyanannak a növénynek a kétféle változatát. A kalászból kiszedett rizsszemekről lehántolják a külső héjat, így lesz a barna rizsünk. További feldolgozás, tisztítás, fényesítést követően kapjuk meg a fehér rizst. Legfontosabb különbség ekkor a tápanyagtartalomban mérhető. A fehér rizs a többszörös feldolgozás következtében a vitaminok, és ásványi anyagok nagy részét elveszíti. A lisztérzékenységben szenvedők számára is bátran fogyasztható gabonaféle.
Még a legrutinosabb háziasszonyoknak is gondot jelenthet időnként a rizs elkészítése. Odakozmál, összetapad, ízetlen lesz. De mi a titka a jól elkészített rizsnek? Az első és legfontosabb, hogy az elkészítés előtt alaposan megmossuk, folyóvíz alatt többször leöblítsük a még nyers rizst. Egy lábasba kicsike olajat forrósítunk, beleöntjük a megmosott rizst, és addig kevergetjük folyamatosan, amíg a rizsszemek megszáradnak, egymástól szétválnak, és egy nagyon halvány barna színt kapnak. A rizshez mért dupla mennyiségű forró vízzel felöntjük, fűszerezzük sóval, aprított petrezselyemmel, és megvárjuk, amíg felforr. Fedőt teszünk rá, és alacsony hőfokon, kevergetés nélkül főzzük tíz percig. Ezután még mindig nem vesszük le a fedőt, hanem még tíz percig hagyjuk, hogy a saját gőzében párolódjon és az összes vizet magába szívja. Ha minden lépést pontosan betartunk, akkor nagy valószínűséggel ízletes, pergős rizst sikerült főznünk.
Ezt az alapreceptet tovább gondolhatjuk, csak a fantáziánk szabhat határt. Zöldséggel, húsokkal, egzotikus fűszerekkel tehetjük változatossá, így akár többször is az asztalra kerülhet anélkül, hogy megunnánk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk tejfölös csirkepaprikást?

A tejfölös csirkepaprikás elkészítési ideje 50 perc így akár munkából hazaérve is készíthetjük, amíg fől …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük