Kezdőlap » Gyógyszerek » Hogyan fordítható vissza az érelmeszesedés?

Hogyan fordítható vissza az érelmeszesedés?

Régebben akinek valami ok miatt érszűkület alakult ki akár a lábán, nyakán, sajnos gyógyszeres kezelés híján nem nagyon lehetett a betegség lefolyását megállítani, a végkifejlet pedig általában infarktus, stroke és ezeknek a szövődményei. Manapság már olyan korszerű gyógyszerek állnak az orvosok rendelkezésére, melyekkel nem csak megállítható, hanem vissza is fordítható a folyamat. Az érelmeszesedést befolyásolja a magas koleszterinszint, a magas vérzsír érték, a magas vérnyomás. A magas koleszterinszint szintén csökkenthető gyógyszerekkel, ezeknek a gyógyszereknek a legfontosabb csoportja a sztatinok.

A sztatinok akár 50 %-kal is képesek csökkenteni a rossz koleszterin értéket, ezáltal jelentősen csökken az érelmeszesedés veszélye. Előnye, hogy, az ezidáig alkalmazott koleszterincsökkentő gyógyszerekkel ellentétben csak enyhe mellékhatásaik vannak, és a májat nem bántják. A vérzsírcsökkentő gyógyszerek között is vannak olyanok, melyek a vérzsírt hatékonyan csökkentik. Akinek már valamilyen meszesedése van az artériában, vagy már plakkok alakultak ki, a stroke és az infarktus megelőzése érdekben aszpirin szedése javallott.

Bizonyítható, hogy az aszpirin szedése nem engedi, hogy a vérlemezkék összetapadjanak, ezért meggátolja további plakkok kialakulását, valamint a meglévő plakkok további vastagodását. Az 50 év feletti embereknek javallott az aszpirin szedése, viszont az azt megelőző életkorban, akinek kicsi a kockázata a Strokera és az infarktusra nem javasolják, mert a gyomorvérzés kockázata-mely mellékhatása lehet a gyógyszernek- magasabb, mint az előbb említett két betegség kialakulása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyógyszer mindenre a legjobb megoldás?

Döbbenten látom reggel és este, hogy szívbeteg édesapám számra pontosan 16 féle gyógyszert visz be …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük