Kezdőlap » Növények » Hogyan fogyasszuk a gombát

Hogyan fogyasszuk a gombát

Az első és legfontosabb dolog amivel kezdenünk kell csak ellenőrzött gombát fogyasszunk. A boltokban vásárolt gombák már komoly ellenőrzésen mentek keresztül.

Amennyiben valamilyen ismeretlen eredetű gombát szeretnénk vásárolni mindenképpen győződjünk meg arról , hogy az valóban ehető-e. Ha mi magunk nem értünk hozzá a legtöbb helyen piacokon , vásárcsarnokokban már találhatnak gombaszakértőt , akit felkeresve egy tucatnyi problémától védjük meg magunkat. Kifejlett, de nem túlérett példányokat keressünk és lehetőleg azokat gyorsan fogyasszuk el, ügyelve arra, hogy nehogy megromoljanak. Nyersen sose fogyasszunk gombát.Kalapjuk bőrét 1-2 fajtól kivéve pucoljuk , húzzuk le.

Néhány faj rostos-szívós húsú tönkjét azonban el kell távolítani,de különben a többségük úgy készíthető el, mint a termesztett csiperke. Ha a pucolással, tisztítással készen vagyunk számos módon készülhet belőle nagyon finom táplálék.

Piríthatjuk, süthetjük,párolhatjuk, főzhetjük, mártást is készíthetünk belőle. Néhány gombafaj viszont kítűnően bírja a szárítást így később télire is hódolhatunk kedvenc gombás ételeinknek. Szárított gombáinkat , amikor használni szeretnénk csak áztassuk vízbe, így visszanyerik eredeti méretüket és alakjukat, arra viszont számítjuk , hogy ezzel az eljárással a gomba sokat veszíthet ízéből, zamatából. Magyarországon sokféle gombát szárítanak melyek nagyon ízletesek ilyen például : a vargánya, csiperke,ehető galambgomba, sötét trombitagomba és még lehetne sorolni.

Ha mégis elfelejtettük volna bevizsgálni a gombánkat és az mérges gomba volt és mi ettünk belőle, annak súlyos következménye lehet , mely gyomorrontás szerű problémákkal kezdődik . Ilyenkor azonnal forduljunk orvoshoz. Készüljünk fel , hogy az orvos valószínűleg kérdezni fogja , hogy nézett ki a gomba, hogy azt beazonosíthassák később.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fűszerek cserépben

Néhány éve, különböző hiper és szupermarketek, vagy csak egyszerű élelmiszerboltok polcain megjelentek a cserépben, otthon, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük