Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan fogjunk neki egy komplex felújításnak?

Hogyan fogjunk neki egy komplex felújításnak?

Olyan nincs, hogy egy ház teljesen elkészült – tartja a mondás, és ez nagyon is igaz: mire minden szoba elkészült, tervezhetjük az új, takarékosabb szigetelést, esetleg szürkevíz újrahasznosítót, napkollektort, üvegházat, vagy cserélni kell a nyílászárókat, esetleg meguntuk a konyhát, fürdőszobát.
Ezeket a felújítási munkálatokat a velük járó kosz, macera, illetve a költség-haszon vonzatok alapján is osztályozhatjuk. A kisebb dolgok, mint a festés ritkán igényelnek jelentős tervezést, maximum egy hétvégét kell szabaddá tenni rá. A komplex felújítás ezzel szemben komoly előrelátást igényel.
A két legfontosabb szempont: a munkafolyamatok megfelelő sorrendjének kidolgozása, valamint a ráfordítások, költségek, emberi munka beosztása. Mert például hiába lenne pénz egy ablakcserére, ha nincs, aki felügyelje a munkásokat, vagy hiába szerelünk a kerti kútra szivattyút az öntözéshez, ha nincs áram a házban.
Az optimális tervezés tehát mindig papíron kezdődik. Meg kell határozni, mi az a tevékenység, amihez nem kell előfeltételeket biztosítani. Ez általában a villany-, víz-, és gázszerelés, esetleg a kőműves munkák. Minden esetben érdemes előre szólni a szakembereknek, hogy mi az, ami nem áll rendelkezésre. Így a nyílászárók beszereléséhez nem vezetékes, hanem akkus eszközökkel érkeznek például.
Mindig érdemes figyelembe venni azt is, mi az, amit mi magunk tudunk két kézzel elvégezni. Így ugyan értékes időt kell rászánnunk a pihenés rovására, viszont hiába haladunk lassabban a munkával, mint a szakemberek, mégis hamarabb fogunk végezni: hiszen nem kell több hónapig spórolni még a munkadíjakra is. Egy ház teljes festése esetén így akár 300-400.000 forint is könnyedén megtakarítható.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tervezzük a vízvezetékek olcsó átalakítását?

A legtöbbször, ha fiatalok költöznek egy nem újépítésű házba, a felújítás során mindenképp szükség lesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük