Kezdőlap » Betegségek » Hogyan fogható kézzel az intelligencia?

Hogyan fogható kézzel az intelligencia?

A kutatók sokáig azt gondolták, hogy az intelligencia nem megfogható dolog, akár csak a lélek. Pszichiátriai tanulmányokban már olvashatunk arról, hogy az intelligencia genetikai szinten is kifejeződik, ha pedig van genetikai állományunkban, olyan gén mely az intelligencia mértékéért felelős, akkor kell, hogy legyen egy agyterület is ahol kifejeződik. Londoni kutatók az agyunk szürke állományának vastagsága felelős az intelligencia szintért. Korábban is ismert volt, hogy a szürkeállományunk kulcsszerepet játszik a memorizálásért, a reakciókért, a tudatosságért, a gondolatokért, a nyelvekért. Az agytörzsi kéreg vastagsága vagy tudományosan a kortikális rétegvastagság korrelál az intelligenciával.

Ezen vizsgálatokat DNS analízissel és MRI módszerrel végezték. A kutatók azt kapták, hogy a genetikai változatosság, vagyis ha az apa és az anya nem egy beltenyészetből származnak, akkor nagyobb szinaptikus plaszticitást figyelhettek meg, vagyis a neuronok közötti kommunikáció mértéke nagyobb. Amennyire fontos a genetikai diverzitás, annyira befolyásoló hatást fejt ki a környezet is. Eredményként azt kapták a kutatók, hogy mindkét agyféltekén különböző mértékű lehet a kortikális agykérgi terület vastagsága.

Az IQ gén variációi különböző IQ szintet eredményezhet, viszont nem csak ezt okozhatja, hanem mutálódhat is, és akkor olyan betegségek kialakítását teszi lehetővé, mint a skizofrénia, pszichiátriai betegségeket vagy akár az autizmust. Összességében, az IQ-t meghatározó gén variabilitása igen is fontos, hiszen a rokoni házasságokban is egyértelműen kiütközik, hogy mennyire lehet káros az utódra nézve a genetikai variabilitás hiánya. De maga a környezet is meglehetősen befolyásoló tényező, főként az intelligenciára nézve. Viszont a vizsgálatok során, nem derült ki egyértelműen, hogy a kortikális vastagság valóban az IQ hányadossal korrelál. Tehát egyelőre kézzel nem fogható az intelligencia.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük