Kezdőlap » Kert » Hogyan fog beérni az éretlenül leszedett paradicsom?

Hogyan fog beérni az éretlenül leszedett paradicsom?

Az idén vagy másfél hónappal később jött a tavasz, ráadásul nem is maradt sokáig. A veteményezés időrendje is felborult ezek miatt. A magról keltett paradicsomokat ez, és a forró, száraz nyár különösen megviselte. Augusztus közepén kezdtek virágozni sok esetben a szabadföldi paradicsomok. Így az első érett termés is csak augusztus végén, szeptember elején örvendeztetett meg bennünket mennyei ízével. Viszont bőséges termést hoztak, amit még ez a napsütéses november sem volt képes beérlelni.
Ezen a problémán viszont segíthetünk. A még éretlen paradicsomfürtöket a „kaccsal” együtt, azzal a szárral, amellyel kapcsolódnak a növény törzséhez, kell leszedni. Így biztosítjuk azt, hogy ne kezdjen el rohadni a leszedett paradicsomunk, s egy ideig még természetes nedvességgel is ellátja a szára.
A paradicsomok éréséhez napfény kell és meleg, amely természetes körülmények között adott. Ilyenkor viszont nekünk kell megoldani valahogy.
A leszedett paradicsomfürtöket egy tálcára kell helyeznünk úgy, hogy a paradicsomok ne érjenek egymáshoz. A paradicsomok legyenek felül, a száraik alul.
Ha csupán a fűtőtestünk közelében helyezzük el, akkor a meleg hatására is beérik. Mindenképpen finomabb lesz, ha fény is éri. Ha a fűtőtestünk alig langyos (a mai világban ez az általános), akkor tálcával együtt rátehetjük. Viszont, ha nagyon melegkedvelők vagyunk, s úgy fűtünk, hogy szinte főzni lehet a radiátorunkon, akkor ezt a mozzanatot mellőzzük inkább.
A paradicsomokat naponta nézzük át, hogy nem kezd-e valamelyik megrohadni, mert az ilyeneket el kell távolítani.
Pár hét alatt be fognak érni, s pontosan olyan íze lesz, mintha kint érett volna be. Az erőteljes íze megmarad, ez valószínűleg annak köszönhető, hogy hónapokig természetes napfényben fürdött.
Ez így mindenképpen jobb, mint extrém összegekért paradicsomnak álcázott „gumilabdát” venni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük