Kezdőlap » Karrier » Hogyan figyelhetnek meg bennünket a munkahelyünkön?

Hogyan figyelhetnek meg bennünket a munkahelyünkön?

Egyes vállalatok a személyi számítógépen túl is figyelik alkalmazottaikat. Legtöbbször fogalmunk sincs ezekről, és tudtunkon kívül kiadjuk magunkat.
A rádiófrekvenciás személyazonosító chipek az időbélyegző kártyához hasonló feladatot látnak el a munkavállalók belépőkártyájában; lehetővé teszik, hogy a munkáltató tudja, mikor érkeznek a munkahelyükre, sőt az épületen belüli mozgásukat is kövesse. Árnyoldala, hogy a kártyát ellophatják, vagy elveszhet, így visszaélések is előfordulhatnak.
GPS mobiltelefonok irodán kívül tölthetnek be ilyen funkciót, jeleket sugároznak, amelyek riasztják a feletteseket, ha egy dolgozó elhagy egy bizonyos épületet, és kirajzolják mozgását egy számítógép képernyőjén.
Az úgynevezett „geofencing” eszközök a gépjárművek előre meghatározott útvonalról letérését jelzik. Mobiltelefonba szerelhető válfajuk e-mailt küld, ha az alkalmazott a megengedettnél gyorsabban hajt, vagy szükségtelenül sokáig időzik valahol.

A munkáltató megjelölhet bizonyos területeket, magánlakcímeket, amelyek munkaidőben tiltottak, majd a telefon riaszt, ha mégis arra vetődnének.
A biometrikus eszközök, vagyis a dolgozók ujjlenyomatát, íriszét vagy retináját leolvasó készülékek az elektronikus kitűzők mellett vagy helyett használhatók. Egy ilyen biometrikus jelenlét-ellenőrző rendszernél a dolgozónak egy ujját kell az elektronikus leolvasóra helyeznie. A lógós helyett nem bélyegezhet egy cimborája. A személyazonosító kitűzőkbe épített rádiófrekvenciás chipekkel ellentétben a biometrikus azonosító jegyek általában nem hamisíthatóak, bár állítólag az ujjlenyomatok utánozhatók.
A biometrikus leolvasás számottevő személyiségi jogi aggályokat vet fel. Ilyen például az, hogy a retina egyes betegségeket, így például a kongesztív szívelégteleséget, vagy a magas vérnyomást is felismerhetővé teszi.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanuljunk könnyen idegen nyelvet?

Idegen nyelvtudásra a legkülönfélébb okok miatt lehet szüksége az embereknek. Van, aki csak hobbiból tanul …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük