Kezdőlap » Házfelújítás » Hogyan fessünk ki otthon saját kezűleg?

Hogyan fessünk ki otthon saját kezűleg?

Nagyon sokan gondolják, hogy ehhez a típusú munkához szakembert kell hívni, holott a festés nem igényel szaktudást. Sok pénzt megtakaríthatunk hogyha saját kezűleg varázsoljuk újjá otthonunkat, az élményről már nem is beszélve.
Rengeteg lehetőségünk van színek, minták, és technikák terén is. A nagyobb hipermarketek polcain is találunk már előre kevert, használatra kész festékeket, de felkereshetünk egy festék szaküzletet, ahol széles kínálat fogad minket, de ha mégsem sikerülne olyan színt találni, ami tetszik, egyéni kevertetésre is van lehetőség – természetesen felárért. Érdemes a színen kívül odafigyelni, egy- vagy többrétegű-e a festék. Általában a többrétegű festékek tartósabbak, strapabíróbbak, az egyrétegűek pedig egyszerűbben kezelhetőek, hiszen a festést nem kell megismételni, így időt takaríthatunk meg.
Sokan abban a tévhitben élnek, nem szabad a tapétát lefesteni, holott ez nem igaz, annyira kell figyelnünk, hogy az általunk választott festék befogja-e a tapétázott falat. Érdemes egy kis felületen kipróbálni, ha a festék lepereg, csupán akkor szükséges eltávolítani a tapétát. Ha a lefesteni kívánt fal egyenetlen, egy kevés gletteléssel könnyedén korrigálhatjuk, ezek az apró hibák lefestve láthatatlanná válnak.
A festés megkezdése előtt a bútorokat, és a padlózatot is érdemes lefedni takaró fóliával, így a takarítást is megspórolhatjuk, és megóvhatjuk a sérüléstől értékeinket.
Legtöbben a hagyományos, görgős technikát alkalmazzák, ám egyre elterjedtebbek a festék szóró pisztolyok is, ám ezek a készülékek drágák, és cseppet sem anyagtakarékosak, így a kezdőknek mindenképpen a “manuális” megoldás ajánlott.
A görgő használata egyszerű, csak bele kell mártani a festékbe, egy erre speciálisan kialakított rácson néhányszor lehúzni – ezzel elkerülhetjük a felesleges festék csepegését – majd a falra felvinni. Először középre húzzunk egy csíkot, majd oldalra haladva egyenletesen oszlassuk el a falon. Az apróbb hibákat egy hagyományos ecsettel egyszerűen lehet javítani.
Persze a kreatívabbak készíthetnek egyedi mintákat, motívumokat is, illetve kapható manapság úgynevezett falmatrica is, amellyel könnyedén színt vihetünk otthonunkba.
Amennyiben bármi problémát tapasztalunk, például potyog a falról a vakolat, egyenetlen lesz a festés, penészfoltot találunk a falon, mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.
Mindenkinek jó munkát kívánok!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tervezzük a vízvezetékek olcsó átalakítását?

A legtöbbször, ha fiatalok költöznek egy nem újépítésű házba, a felújítás során mindenképp szükség lesz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük