Kezdőlap » Karácsony » Hogyan fér össze a karácsony és a környezettudatosság?

Hogyan fér össze a karácsony és a környezettudatosság?

Ennek kapcsán a legtöbbünknek talán a már klasszikusnak mondható „vágott fenyő vs. műfenyő” jut eszébe, de itt még messze nem merül ki a dolog. A környezettudatos viselkedés alapja a pazarlás minimálisra szorítása, vagyis hogy ne viselkedjünk konzummániásként.

Tervezzük meg gondosan az ajándékot, válasszuk ki a legjobb árakat. Csomagolásból semmiképp ne eldobhatót válasszunk. Ilyenkor nyugodtan újra lehet hasznosítani a korábbi évekből megmaradt ajándéktáskákat, csak arra kell ügyelni, hogy a rajta lévő címkét távolítsuk el, ha írás maradt rajta. Csomagolásként használjunk olyasmit, ami tovább használható, például az apróbb ajándék beletehető a szintén ajándékba szánt táskába, és végül ezt kötjük át szalaggal. Készíthetünk csomagolópapírt újrafelhasznált újságpapírból készített merített papírból is, vagy például előző évi naptárlapok ízléses kivágásával.

Díszekből sem feltétlen kell méregdrága és törékeny üvegcsodákat venni, bár kétségkívül gyönyörűek. A tematikus vagy egy színre tervezett karácsonyfák is nagyon szépek, de sokkal jobb érzés az évtizedek során felgyűlt kézzel készült, a gyerekek által az oviban, iskolában barkácsolt, a nagymamától ránk maradt tarka díszeket a fára pakolni. Ilyenkor fel lehet használni az évfordulók, romantikus és családi események emlékére eltett apróságokat, ezek közül sok mindennel díszíthetjük a fát és a lakást. A karácsonyi ajándékcsomagon lévő szalagokat ajándékbontás után a fára kötözhetjük.

A karácsonyi vacsorát is meg lehet tervezni a spórolás jegyében. Eleve nem kötelező annyit főzni, hogy még két hét múlva is azt együk. Másrészt az alapanyagokat is megválogathatjuk, vagy eleve abból gazdálkodunk, amit otthon találunk. A sok fogásos vacsora a legtöbbször nem fogy el, a család már a fa díszítésekor eltelik a szaloncukorral, bejglivel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük