Kezdőlap » Családi élet » Hogyan fér meg egymással a cica és a baba?

Hogyan fér meg egymással a cica és a baba?

Azoknál a családoknál, ahol lakásban tartott cica van, mindig felmerül a kérdés, hogy a gyerek és a cica élhet-e egy fedél alatt. Általában ez a kérdés nem a szülőkben merül fel, hanem a rokonságban, barátokban.

Az első aggodalom talán a várandósság kezdetén alakul ki, hiszen mindenki fél a toxoplazmától. Ezt a fertőzést a macska hordozza, és igazából a magzatra jelent veszélyt. Míg egy felnőtt ember, ha elkapja ezt a betegséget szinte észre sem veszi, addig a magzat fejlődésében komoly károkat tud okozni. Ennek ellenére nem kell azonnal száműzni a cicát otthonról, lakásban tartott macska nem valószínű, hogy hordozza. Hogy teljesen megnyugodjunk vigyük el egy állatorvoshoz, aki megállapítja, hogy jelent-e bármiféle veszélyt. Mindenképpen terhesen kerüljük az alompucolást, ne puszilgassuk a cicát, idegen macskákat pedig ne is simogassunk.

A toxoplazma vizsgálatát kérhetjük vérvétel alkalmával, ahol megállapítják, hogy átestünk rajta vagy még fogékonyak vagyunk rá.
A baba megszületése után a macskatartás szabályait betartva semmilyen veszélyt nem jelenthet a kis házi kedvenc. Tanulmányok bizonyítják, hogy a gyerek szociális és érzelmi fejlődésére nagyon jó hatással van, ha állatokkal barátkozik. A macska az egyik legtisztább állat, ettől függetlenül vedlés időszakában gyakran porszívózzunk.

A baba fejlődésével a látása is egyre élesebb, tehát ha felfedezi a cicát, azt meg is akarja fogni. Ilyenkor figyeljünk rá, hogy a kezében maradt szőrt pucoljuk ki, mert az biztos hogy a szájában fog kikötni. A macskatáp és az alom ne legyen szem előtt, mert ez is vonzza a gyerekeket. Nem kell elzárni őket egymástól, hanem meg kell tanítani együtt élni vele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük