Kezdőlap » Karácsony » Hogyan a fenyő a karácsony szimbólumává?

Hogyan a fenyő a karácsony szimbólumává?

Az örökzöld fenyőt már több ezer éve használják a különböző ünnepekre, legyen az keresztény vagy pogány. Utóbbiak a fenyő ágaival díszítették otthonaikat a téli napforduló környékén, valószínűleg a tavasz jöttét várták vele.
Az ókori Róma lakói Saturnalia ünnepének nevezték, és szintén a téli napfordulóval kapcsolható össze, illetve az őszi aratás befejezésével. Hatalmas lakomákat csaptak, folyt a bor, és zenével, tánccal múlatták az időt. A házakat örökzöldekkel borították be, a szolgákat is megajándékozták ezen az ünnepen, és ezen idő alatt az uraság asztalánál is ehettek.
Abban senki nem biztos, hogy a fenyőfákat mikor kezdték el karácsonyfaként díszíteni, körülbelül 1000 évvel ezelőttire datálható, mert Észak-Európa egyes részein ezen időben a tűlevelűeket igen gyakran a mennyezetről lógatták le.
Más növényeket is helyettesítettek a fenyőfával, bizonyos galagonyafélékkel, vagy annak ágaival.
Fából készült piramisra emlékeztető építményeket középkori német-föld lakói készítettek az egyház számára. A korai egyházban december 24.-e Ádám és Éva napja volt, ahol a Paradicsomfa az Édenkertet szimbolizálta.
Gyakran körbevitték, ezzel jelezve az ünnepet, és ilyenkor bibliai színműveket adtak elő az embereknek, akik jó része nem tudott olvasni.
Egy történet a 16. században élt Martin Luther nevéhez köthető, melyben egy éjszaka épp karácsony előtt, sétált az erdőben, egyszer csak feltekintett az égboltra, és a csillagok fénye olyan gyönyörűen ragyogták be az épp előtte álló fenyőfa ágait, és arra gondolt, hogy Jézus műve lehet, aki azt szerette volna, hogy az ég csillagai a földre jöjjenek karácsonykor.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük