Kezdőlap » Betegségek » Hogyan fektessünk stabil oldalfekvésbe, és hogyan ellenőrizzük a légzést?

Hogyan fektessünk stabil oldalfekvésbe, és hogyan ellenőrizzük a légzést?

Előfordulhat, hogy akár a családban, akár az utcán valaki rosszul lesz, vagy összeesik, ilyenkor nem árt tudni,mit is tehetünk első lépésként, az orvos vagy mentő megérkezéséig mi magunk. A beteget mindenképpen biztonságosan kell tartani,nehogy megfulladjon, erre a stabil oldalfektetés a legjobb.
A stabil oldalfekvés első lépéseként, a felénk közelebb eső kezét a hónaljánál és a könyökénél behajlítjuk derékszögben, a másik kezét az arcára helyezzük, a kezet végig fogva, a tőlünk távolabbi lábat behajlítjuk, és annak segítségével magunk felé fordítjuk. A fejet hátraszegjük, ügyelve, hogy a nyál kifolyhasson, majd a felül lévő lábát dupla derékszögben behajlítjuk. A stabil oldalfektetés utolsó lépéseként, légzést vizsgálunk, amit percenként ismételünk. Ne alkalmazzuk a stabil oldalfekvést, ha lehetséges gerincsérült, vagy medencetörés, bordatörés lehetséges, illetve nyílt hasi sérülések esetén.

A sérült vállait enyhén megrázva szólítsuk meg, ha nem reagál, akkor valószínűleg eszméletlen. Különbséget kell tenni ájulás és eszméletvesztés között. Az ájulás rövid ideig tartó eszméletvesztés, amely általában kis idő elteltével rendeződik. Ilyenkor az úgynevezett sokkfektetést alkalmazzuk, amelynek során a sérült lábait felemeljük, így fokozva az agy vérellátását. Az eszméletlen sérültnek mielőbb légutat kell biztosítani.

Légzésvizsgálat során a kezünket a hajas fejbőrre tesszük, másik kezünkkel enyhén megemeljük az áll alsó részét, és hátrahajtjuk a fejet. Fülünket az orra elé tesszük, szemünkkel nézzük a mellkas mozgását. Ezt hármas érzékelésnek hívjuk, mert szemünkkel látjuk a mellkas mozgását, fülünkkel érezzük, illetve halljuk a beteg légzését. A vizsgálat maximum 10 másodpercig tart, ezalatt legalább két légzőmozgást kell tapasztalnunk. Ha nincs légzés, akkor azonnal mentőt hívunk, és elkezdjük az újraélesztést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük