Kezdőlap » Hobbi » Hogyan fejlődött a sakk?

Hogyan fejlődött a sakk?

Létezik egy régi mese miszerint a sakkot egy brahmin találta ki és fizetségül a rádzsátol csak annyi búzaszemet kért ami a következő képpen fér el a tábla kockáin: az elsőre egy szem búzát, a másodikra kettő, a harmadikra négy vagyis mindig az előző dupláját kérte. Hamar kiderült, hogy ennyi búza a világon nem létezik.
A sakk őshazájának éppen ezért Indiát tekinthetjük és innen jutott el kereskedők és más útvonalak által Europába nyugatra és Kínába majd később Japánba. Az első sakkra emlékeztető játék megjelenés Kr. u. 500-ra tehető egy “csaturanga” nevű játék képében Észak-nyugat Indiában. Később első nagymesterei arab emberek voltak akiknek a közvetítésével jutott később Europába a játék. Közülük került ki Al Alli aki az első sakk-könyvet megírta 847-ben. Akkoriban feltehetőleg más szabályokkal és felállásokkal játszottak mint a mai modern sakkban.
Európában az első sakk elmélettel foglalkozó könyv 1283-ban jelent meg “Bölcs Alfonz traktusai” címmel ami már a mai felállásnak megfelelően szemléltette a játékot. Ezt követően a XV. század volt az ami újabb nagy változást hozott a sakk világában. Új egységes szabályok léptek életbe amik felgyorsították a játékot és így alkalmassá vált arra, hogy versenyeket rendezzenek belőle.
1550-ben megalakul a világ első sakk-klubbja Olaszországban. Két évtizeddel később Madridban tartják az első sakk versenyt. Évszázadok telnek el napjainkig miközben a sakk egyre népszerűbbé válik. Folyóiratok és magazinok jelennek meg a játékkal foglalkozva. Nemzetközi versenyeket szerveznek és 1924-ben megalakul a Nemzetközi Sakkszövetség a FIDE.
Napjainkban a sakk computerek és programok már a világbajnokokat is megverik köszönhetően annak, hogy milliónyi számítást és lehetőséget képesek elemezni pillanatok alatt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük