Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan fejlesszük gyermekünk kreativitását?

Hogyan fejlesszük gyermekünk kreativitását?

A legtöbb szülő mindenáron a legjobbat akarja kihozni csemetéjéből, az iskolakezdésre maximálisan fel akarja készíteni. Erre számos lehetőség és eszköz létezik manapság.
A szülő teendője pusztán annyi, hogy felismerje azt, hogy gyermekének milyen területen kell fejlődnie, s melyek azok, amelyekben remekel, tehát ott a szinten tartás is elegendő már.
A gyermekpszichológia, a neveléstudomány is segítségükre van, ha megkeressük az ebben jeleskedő szakembereket, vagy elolvassuk az ebben a témában megjelenő szakkönyveket.
Gyermekünk fejlesztését már csecsemőkorban el kell kezdeni. Figyelnünk kell arra, hogy melyik az a terület, amelyben óvatosabban kezdi a felfedezést, mert az ilyenkor fellelhető „óvatosságnak” több oka is lehet.
Kreativitását társas foglalkozásokkal is fejleszthetjük. Délutánonként közösen készítünk tárgyakat. Ezek lehetnek ünnepi díszek, játékok, egyéb dísztárgyak. A gyerekek imádják. Nem kell a gyermeket mindenáron úgy irányítani, hogy már az első általa elkészített „munka” tökéletes legyen. Ő úgyis rájön, ha nem tökéletes,s hogy mi az, amit nem úgy csinált, ahogy kellett volna. Ilyenkor hagyni kell, hogy a saját gondolataival fogalmazza meg, hogy miért nem tökéletes a remekműve. Ez a logikus gondolkodásmód kialakításában is nagy szerepet játszik.
Festés, alkotás, rajzolás közben fejlődik a színérzéke, a szépérzéke és a kézügyessége is, s a fantáziájának megfelelő módon fogja kialakítani a művet. Ebből leszűrhetjük, hogy milyen területen kell fejlesztenünk csemeténket.
Az iskolára való felkészítés során használhatunk foglalkoztató füzeteket is. Ha ebben folyamatosan sikerélménye van (nekünk kell ezt megalapozni), akkor szívesen ül le saját magától is tanulni, s talán ez a legfontosabb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hordozás (gyerekhordó) eredete

A kötődő nevelés mint fogalom, a hétköznapokban a szeretetben, gondoskodásban nyilvánul meg, valójában ennél sokkal …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük