Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan fejlesszük babánkat?

Hogyan fejlesszük babánkat?

Valóban fejleszti-e a babát, ha a manapság oly’ divatossá vált képzésekre külön foglakozásokra hordjuk, mint például a zenebölcsi, sport, az angol és még lehetne sorolni. Szüksége van-e ennyi továbbképzésre ilyen „korán”. Mi az, ami valóban hasznos gyermekünknek, miben tudunk neki segíteni?
0-6 hónapos korig lehet járni babaúszásra, amit 3 hónapos kortól el lehet kezdeni. Ilyenkor még él a babákban az ún. búvárreflex, ami azt jelenti, hogy ha a víz alá kerülnek, akkor azonnal visszatartják a lélegzetüket.
6-12 hónapos kor. Általában a zenés mondókás foglalkozásokat már 0 éves kortól ajánlják, de talán jobban részt tud venni benne a baba, ha már legalább ülni tud, ha már tapsolni is tud, akkor még jobban élvezi majd ezeket a foglalkozásokat. ezeken a foglalkozásokon nem csak a szókincse fejlődik, de mivel közösségben van így szocializálódik is.
12-18 hónaposan. Általában babatorna névre hallgatnak azok a foglakozások, amelyek ilyenkor már ajánlottak. Ezeken a foglalkozásokon a játékos mozgásra fektetik a hangsúlyt. Természetesen itt sem maradhatnak el a dalok és a mondókák, hiszen a ritmusra való mozgás mindig együtt jár a hatékony és hasznos fejlesztéssel. Itt megtanulhatjuk mi szülők is, hogy hogy támogathatjuk gyermekünk vállalkozó kedvét és teremthetünk neki biztonságot egyszerre.
18-24 hónaposan is el lehet kezdeni a babaúszást. Ekkor már viszont nem a búvárreflexre alapozzák az „oktatást”, hanem vízhez szoktatják őket. Ebben a korban már nem mennek le a víz alá, sőt legtöbbjük attól is fél, hogy fejét a vízbe hajtsa. Így a foglalkozás vezetője olyan dalokat, mondókákat talál ki, amelyekkel észrevétlenül hozzászoknak a kicsik ahhoz, hogy a víz az arcukba fröcsköl, vagy, hogy a fejüket a vízbe merítsék. Találhatunk festős-maszatolós… programokat is, ebben az életkorban már nagyobb a választék. Ezek játékos formában fejlesztik a kézügyességüket. De kikapcsolódásnak is jó, mint a babának, mint a szülőknek.
24-30 hónaposan még oktatásszerűen nem vállalják a gyermekünket, de attól még érdemes lehet kipróbáltatni vele egy-két sportot.
3 év körüli gyermekünkkel már sport és tánc felé is tekintgethetünk. Különösen akkor fontos valamilyen mozgással járó foglalkozásra hordani, ha csemeténk nem mozog eleget.
Minden foglalkozásra igaz az, hogy nem szabad a kicsiket túl sokfelé hordani, nem szabad átesni a ló másik oldalára. Pszichológusok szerint a szabad, kötetlen játék fejleszti legjobban a gyerekeket, mert ha túlzásba esünk, lehet, éppen az ellenkezőjét érjük el vele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük