Kezdőlap » Gasztronómia » Hogyan faragjunk zöldségeket?

Hogyan faragjunk zöldségeket?

Tudjuk, nemcsak az íz, hanem a látvány is fontos. A főzéssel még nem ért véget a dolgunk. Nagy gondot kell fordítanunk a tálalásra is. Az ételeinket díszíteni is illik, mert a külcsín étvágyat csinál.
Ünnepi fogásokat feldobhatjuk zöldségekből készült faragott dekorációkkal.
Zöldségfaragáshoz csak megfelelő minőségű és formájú zöldségeket válasszunk. Mielőtt nekikezdünk az alkotásnak, hideg vízbe áztassuk, vagy permetezzük be, hogy frissek maradjanak. Ha a kifaragott formákat nem azonnal tálaljuk, akkor hűtőben tároljuk, így akár egy hétig is eltarthatók.

Faragni olyan eszközökkel lehet, ami minden háztartásban előfordul. Zöldséghámozó késsel, recés késsel, karalábévájóval. Alapanyag lehet a retek, sárgarépa, zöldhagyma, lila hagyma, uborka, burgonya, vagy az alma. A retekből rózsát készíthetünk oly módon, hogy karalábévájó segítségével kétszer-háromszor körkörösen és vékonyan körbevágjuk, és a közbülső részeket késsel kiemeljük. Sültek vagy hideg előételek mellé, salátalevélre helyezve kitűnő díszítőelem.
A sárgarépából margarétát faraghatunk. A könnyebb tisztíthatóság kedvéért válasszunk egyenes, sima, friss, ropogós répát. A sárgarépa szükség esetén megpuhítható sós vízben. Egy csésze vízbe egy evőkanál sót tegyünk, ebbe áztassuk a répát körülbelül 15 percig, de ne tovább, mert a színe kifakul. Recés késsel pucoljuk meg, vágjunk bele körkörösen szirmokat, szeljük le a végét, tűzzünk bele hurkapálcikát, melyet előzőleg zöldhagymába húztunk. Ez lesz a „virágunk”szára. A kész dekorációt tartsuk hűvös helyen, vagy benedvesített konyharuha alatt.

Az uborka faragásához húsos, sima, világoszöld héjú uborkát válasszunk. Hámozzuk meg, majd mossuk tisztára. Ha vékony szeleteket használunk, áztassuk azokat pár percig, hogy frissek maradjanak. Az ételhez fel nem használt uborkavégeket ne dobjuk ki, hiszen ha abba szirmokat vágunk és a közepébe pirospaprikát tűzünk, akkor ismét csak egy pompás ételdekorációt kapunk.
A lila hagymából hagymakorona készíthető. A hagyma közepéig zöldséghámozó késsel V-betűt vágunk, és kész a korona. A vöröshagyma is jól faragható, készíthetünk belőle virágot is. Ügyeljünk arra, hogy a hagymafej szép kerek legyen. A felső levelek eltávolítása után a hagymát áztassuk pár percig hideg vízben, így megmunkáláskor nem irritálja annyira a szemet. A virág elkészülte után ismét áztassuk hideg vízbe, hogy a dekoráció friss maradjon.
Kis gyakorlattal, kellő fantáziával gyönyörű ételdíszítő formákat alkothatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pulykaragus szélesmetélt

Hozzávalók4 személyre: 22 dkg szélesmetélt 45 dkg pulyka vagy csirkehús vékony csíkokra vágva 2 evőkanál …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük