Kezdőlap » Étel » Hogyan étkeztek az ókori Rómában?

Hogyan étkeztek az ókori Rómában?

A római étkezési szokásokat leginkább a gazdag, patríciusok által szervezett vacsorákból tivornyázásokba hajló összejövetelek ránk maradt leírásokból ismerhetjük jobban. Aki azonban elmélyed ezen attitűdök tanulmányozásában, fényt deríthet különböző étkek megismerésére is.
A köznapi, szegényebb rétegek körében egyszerű és szegényes étkek, mint a köleslisztből készített, kecsketejjel forralt “tejbegríz” volt, ami egy héten többször is az asztalra került, de ettek még halat, gyümölcsöket is sokféle módon elkészítve. Azonban a gazdagok igen változatosan ettek, leginkább vacsoráztak, ami késő délután kezdődött, és másnap hajnalig, esetenként reggelig tartott. Ezeken a lakomákon minden a vendégekről szólt, a házigazda igyekezett minél híresebb személyeket vendégül látni, példának okáért egy katonatiszt békeidőben (ami ritkán volt) hadvezéreket, az irodalom kedvelő pedig hírneves írókat, költőket hívott étkezni. Egy – egy ilyen rendezvényen (a háziúr anyagi lehetősége szerint) a következő ételeket szolgálták fel: előételként (gustatio) osztrigát, olajbogyót, halakat, salátákat, tojást, sajtokat.
Főfogásként szárnyasok, mint flamingó, strucc, galamb, liba, páva, vadak: vaddisznó, nyúl, őz, szarvas, zsiráf, elefánt, medve, a tenger gyümölcsei: kagyló, polip, halak (édesvízi, tengeri) kerültek a meghívottak asztalára. Minél messzebbről hozták a nyersanyagot, természetesen annál költségesebb volt elkészítésük, annál gazdagabbnak mutatva a tulajdonost. Azonban a disznóhús igazi különlegesség volt, csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak. Egy helyen Horatius Epikuros kondájának malacaként említi magát (Epicuri de gerge portus). A fényűző vacsorák elengedhetetlen része volt a bor, a rómaiak azonban nem szűrték le a megforrt italt, hanem zavarosan kínálták, a dús gazdagok azonban tiszta, fénylő, kiváló zamatú görög borral kedveskedtek vendégeiknek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hagyományos disznóvágás

Nincs is jobb a mai rohanó világban egy jó kis disznóvágásnál…… Amikor már feldolgozásra kerül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük