Kezdőlap » Kert » Hogyan etessük télen a verebeket?

Hogyan etessük télen a verebeket?

A verebek megítélése kettős. Vannak olyanok, akik irtják őket, s vannak olyanok, akik etetik, s gondozzák.
A házi veréb mindenhol megtalálható a világon. Köszönhető ez annak, hogy bárhova is telepítették, mindig azonnal és maximálisan tudott alkalmazkodni a megváltozott helyzethez is. Hazánkban is ő a legelterjedtebb madárfaj, bárhol képes megtelepedni, s talán ő a leghangosabb társasági életet élő faj is azok közül, akik a környezetünkben élnek. Az ember közelségét hamar elfogadják, s nem is tartoznak a félős madarak közé.
Ha folyamatosan etetjük őket, akkor ők a kertünkben le is telepednek. Saját területüket vadul védelmezik más madaraktól is. Ha megszoknak bennünket, akkor sem repülnek el, ha egy méternyire megközelítjük őket. Sőt, ha kiülünk a teraszra, akkor még sokszor az asztalunkra is röppennek, így figyelmeztetnek bennünket arra, hogy az ételosztásról meg ne feledkezzünk! Képesek a bögrénkben lévő kávét megkóstolni az orrunk előtt. A bátorságuk még inkább felerősödik élelemhiány esetén.
A veréb nem egy válogatós madárfaj. Gyakorlatilag bármit és bárhonnan megesznek. Ez lehet zöldség, gyümölcs, magvak, húsfélék, kenyér, szalonna darabkák, stb. A száraz kenyeret nagyon szeretik maguk elcsipegetni. A verebeknek rakhatunk ki madáretetőt, őket nem zavarja, ha az a szélben libeg. Szívesen esznek a talajról is. A fák, bokrok alatt elrejtett csemegék igazán vonzóak számukra. Rendkívüli csemege számukra a sütemény!
Viszonylag igénytelenek is, tehát nem kell feltétlenül azon törnünk magunkat, hogy exkluzív madáretetőben etessük őket, mert ez csak nekünk szempont, őket nem érdekli. A leggyakrabban használatos pici madáretetőkbe viszont nehezen tudnak bepréselődni kis tollas barátaink, mivel ők azért elég nagy csapatban járnak étkezni. Az evés körül vita alakul ki, zajt csapnak, s rögtön odavonzzák a ragadozókat is. Például egy házi macskát.
Az eleséget kirakhatjuk bármilyen, otthon már feleslegessé vált, tálcán is. Vizet is adjunk nekik, ha tudjuk, hogy a közelben nincs olyan tó, ahonnan vízhez jutnának. Fagy idején naponta többször is ellenőrizzük, hogy az itatójuk nem fagyott-e be. Amikor hó van, akkor a hóból nyerik a szükséges vízmennyiséget.
Kedves dolog látni őket, ahogyan esznek, vagy az eleség miatt perlekednek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük