Kezdőlap » Kert » Hogyan etessük télen a fekete rigókat?

Hogyan etessük télen a fekete rigókat?

A fekete rigó hazánkban is honos madárfaj. Az egyik legszebb hangú énekesmadarunk. Világszerte elterjedt, de érdekes módon Amerikában nem sikerült meghonosítani. Bizonyos egyedei télen melegebb vidékekre költözik, ám maradnak a hideg időszakban is rengetegen eredeti költőhelyükön. Tavasszal és nyáron többször költenek, több fészekalja fiókát is felnevelnek, de még sincsenek túlszaporodva.
Télen ők is nehezebben találnak élelmet, mint minden állatfaj. Éppen ezért szükséges, hogy gondoskodjunk róluk a kemény hideg idején.
A megfelelő gondoskodáshoz szükséges némi ismeret a madár életmódját illetően. Ők főleg rovarokat, gilisztákat esznek, de a gyümölcsök is szerepelnek étlapjukon. Télen meglehetősen korlátozott a fehérje dús élelem felkutatása.
A fekete rigóról tudni kell, hogy leggyakrabban a földön keresi táplálékát. A fűben, az avarban, a frissen ásott vagy éppen a locsolt kertben.
Téli etetéskor is ezeket kell szem előtt tartanunk. A rigók ritkán fognak a magasba kihelyezett etetőkből enni. Ők inkább a fák tövében, a bozótosban elhelyezett táplálékot eszik meg. Adhatunk nekik darált diót, szárított kenyeret, napraforgómagot, darabolt almát, búzát, darált kukoricát, darabolt főtt tojást, stb. A pirított magvakat kerüljük.
Ha nagy hó van kint, akkor a madarak etetési helyét szabadítsuk meg a hótól. A hóra soha ne szórjunk nekik eledelt, mert az leesik a hó aljára, s a madarak meg sem látják. A talajig letisztított területre szórjunk nekik magvakat, s mindig annyit, amennyit rövid idő alatt felcsipegetnek. Ha erős a fagy, akkor inkább naponta többször. A megfagyott magvakat otthagyják.
Ha a madarunkat rendszeresen etetjük, akkor mindig visszajár hozzánk. Nemcsak télen, hanem nyáron is. A téli gondoskodást pedig nyáron, kora hajnali órán elhangzó gyönyörű énekével hálálja meg nekünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük