Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan etessük a csecsemőt szoptatás alatt és után?

Hogyan etessük a csecsemőt szoptatás alatt és után?

Természetesen, a védőnőt és az orvost, minden évben új információ átadására kötelezik ebben a témakörben, ezért az itt leírtak, “csak” lehetőségnek, ötletnek minősülnek.

8-10 hetes koráig az újszülött csak anyatejet kapjon. Amennyiben ez nem megoldható, akkor tápszert.

Egy hónapig tartó folyamat a gyümölcs és zöldség levekhez való szoktatás. A délutáni szoptatások között érdemes alkalmazni, mert később ez az etetés kimarad és gyümölcs evésre vált át.

A legelső lépés az alma lereszelése és szűrőn a levének lecsurgatása. 10 hetes korában az alma levét meg lehet a babával kóstoltatni. Ez azt jelenti, hogy negyed kávéskanálnyi almalevet juttatunk be a baba szájába, szépen lassan. Kóstolgatja. Minden nap ugyan abban az időben az adagokat emelve, kell ezt egy hétig tenni, és figyelni a reakciókat. Ha nincs székrekedése és szívesen fogadja, akkor a következő héten a lereszelt és átcsurgatott nyers (picit át kell nyomkodni, hogy eressze a levet) répa levet is lehet adni. Így már délután, felváltva, alma és répa levet kap a baba. A paradicsom és az őszibarack lesz a következő. ( Érdemes váltogatni, mert az alma és a répa fog, a paradicsom és a barack hajt. ), A gyermek ízlését és igényét, megfigyelve lehet ezt pépekre váltani szépen lassan. Teát kell adni közben, ha már pépesen eszik. Beilleszthető a banán és a mandarin. Körülbelül egy hónap alatt, annyi gyümölcs pépet eszik meg a baba, hogy nem tart igényt a délutáni szoptatásra.
Ezzel egy szoptatás kimaradt, délutáni gyümölcs evés váltotta fel.

Második lépésként, /ez szintén egy hónapot igényel /, a déli szoptatás ebédre való cseréjét el lehet kezdeni. A répát lereszelve, csipet sóval és még “csipetebb” (csak szoktatjuk az ízekhez) cukorral megfőzünk, pépesítjük és a déli szoptatás előtt adunk kóstolót belőle. Ha minden rendben akkor emeljük a déli répa adagot. A krumplival ugyan ezt tesszük, majd a borsóval, sütőtökkel. Lehet kombinálni, répa-krumplival, vagy krumpli-almával, vagy krumpli-borsóval….stb…..
A mennyiség szépen lassan eléri azt a szintet, hogy a déli szoptatás kimarad és pépet, ebédet eszik a baba.

Hol is tartunk most?
Reggel és délelőtt szoptatás, délben ebéd, délután gyümölcs és este szoptatás.

Picit lassítunk a tempón és kísérletezünk.
Az ebéd nagyon gyenge fehér rántással, kombinálható. /szoktatás a liszthez/ A család leveséből a zöldségek turmixolhatóak. Csirke húsos vagy csirkemájas variációkat ki lehet próbálni. Mikor ezzel nincs már gond, akkor tovább lehet lépni. Kb. 20-25 hetes a bébi.

A délelőtt van soron.
Feles tejet kb. fél decilitert lehet adni délelőtt. Fontos, hogy nem lesz-e kiütéses, vagy hasmenéses tőle a gyermek!? Kiderül két három alkalom után. Ha nincs probléma akkor háromnegyedes tejjel felválthatjuk. Kakaóval, karamellel ízesíthető. Az adagokat lehet emelni. Végül tisztán lehet adni a tejet és nem kell hígítani. Folytatása a délelőtti szoptatás elhagyásának, mikor a tejbe, kakaóba, kalács belseje vagy babapiskóta is kerül. A túrórudi a krémtúró és hasonló ételek is be tudnak csatlakozni.

A kb. 25-30 hetes baba akkor , most reggel szopik, délelőtt tízóraizik, délben főzeléket eszik, délután gyümölcsöt és este ismét szopik.

Anyukától függ, minden további lépés.
A reggeli szoptatást egy üveg tej, kakaó felválthatja és az utolsó lépés, mikor az esti szoptatás helyett is főzeléket kap az apróság.

Ezzel a módszerrel, nincs terhelve sem az anya, sem a gyermek és egy évesen, biztosan mindent eszik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük