Kezdőlap » Betegségek » Hogyan eshetünk méhen kívül teherbe?

Hogyan eshetünk méhen kívül teherbe?

Amikor a megtermékenyített petesejt nem a megvastagodott méhfali nyálkahártyába ágyazódik be, méhen kívüli terhességről beszélünk. Ez egy életveszélyes állapot, de az időben elvégzett orvosi vizsgálattal és az esetleges tünetek korai felismerésével megelőzhető a baj. Szerencsére elég ritka állapot, az élve szülésekre számolva körülbelül 1 % az évi előfordulása.
Ha az élettani körülmények megfelelőek, a petesejt a petevezetékben termékenyül meg, majd osztódó formájában sodródik tovább a méh felé, ahol aztán beágyazódik. Ez alatt körülbelül 1 hét telik el. Azonban ha ez idő során a petesejt valamiért nem tud bejutni a méh üregébe, esetleg azon túlhalad, akkor máshol fog megtapadni és fejlődésnek indulni.

Több oka is lehet a méhen kívüli terhességnek:
• fejletlen belső nemi szervek
• korábbi gyulladások, hegesedések a méhkürtben, amik elzárják a petesejt útját
• ciszták, miómák (a méh jóindulatú izomdaganatai)
• méhen belüli fogamzásgátló eszközök.
Mivel a méhen kívüli terhesség ugyanolyan tünetekkel is jár, mint egy rendes lefolyású várandósság, a legfontosabb, hogy mihamarabb felismerjük a kóros állapotot. Amennyiben a méhen kívüli terhesség pár hét alatt nem hal el, alhasi fájdalmat és hasüregi vérzést okozhat. Éppen ezért ügyeljünk rá, hogy amint úgy vesszük észre, várandósok vagyunk, mindenképp menjünk nőgyógyászhoz, ezzel elkerülve az életveszélyes hasűri vérzés kialakulását és egy esetleges petefészek – és vezeték eltávolításának szükségességét!
A méhen kívüli terhességnek három formája is van:
• hasűri terhesség
Nagyon ritkán, de előfordul, hogy a petesejt a tüszőrepedést követően nem a petevezetékbe jut, hanem az anya hasüregébe. Ilyenkor a hashártya felszínén tapad meg. Helye van fejlődnie az embriónak, azonban nem állnak megfelelő életkörülmények a rendelkezésre hozzá, hiszen nem tud hol kialakulni a méhlepény az embrió táplálásához, vérellátásához.
• méhkürti terhesség
A petevezetékben növekvő terhesség méreteinél fogva megrepeszti annak falát, és gyors vérvesztés lép fel. A vérzés lehet hüvelyből távozó, de akár belső vérzés is, mikor a hasüregbe ürül. A legjellemzőbb tünete, hogy az anya hirtelen, erős fájdalom érzete után nem sokkal eszméletét veszti.
• nyakcsatornai terhesség

Sajátos formája a méhen kívüli terhességnek, hogy a megtermékenyített petesejt túlhalad a méh üregén, és a méhnyakba ágyazódik be. Tünetei a korai spontán vetéléssel azonosak.
Méhen kívüli terhességnek akár csak a gyanúja is felmerül, az életveszély lehetősége miatt a kórházi ellátás szükséges. Amennyiben elengedhetetlenné válik a műtét, a hagyományos hasi műtéten kívül ma már a laparoszkópiás műtét is szóba kerülhet, ami kevésbé megterhelő a beteg számára. Ha hasűri vérzés még nem alakult ki és a petezsák könnyen „kihámozható”, nagy valószínűséggel nem lesz szükség a petevezeték eltávolítására. Más esetben a méhkürt fala már rendszerint roncsolódott, ezért a szövődmények elkerülése végett indokolttá válik az eltávolítása. A nyakcsatornai terhesség általában méhkaparással megszüntethető, de előfordulhat, hogy az erős vérzés csak a méh eltávolításával állítható meg.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük