Kezdőlap » Betegségek » Hogyan és mit tegyünk : vérzéscsillapítás

Hogyan és mit tegyünk : vérzéscsillapítás

Azok a sérülések , amelyek az ereken ejtenek sebzés-vérzéssel járnak. A vérzés mennyiségét nehéz megítélni , ezért annak intenzitása szabja meg a a beavatkozást szükségességét. Egy átlagos felnőtt testében 5-5,5 liter vért tart keringésben a szív. Néhány deciliter vér elvesztésének már heveny következményei lehetnek, amelyek tartós állapotromlást eredményezhetnek. A szervezet vérmennyiségének egyharmadát elveszítve ( 1,5-2 liter) életveszélyes és gyakran halálos vérzés.

A látható vérzésnek csillapítása nem nehéz feladat, csak gyors elhatározásra és cselekvőképességre van szükség !

A nem látható ( koponyaüregi, mellüregi, hasüregi, szövetek közé történő) vérzések mennyiségének és intenzitásának megítélése szakember számára sem könnyű feladat. Az elsősegélynyújtó ilyen esetekben a helyesen megválasztott sérült elhelyezési (fektetési) módszerekkel tud időt nyerni a szaksegítség megérkezéséig. Sokan sajnos túlmérik képességeiket és vagy rosszul tanult vagy gyakorolt módszereket próbálnak alkalmazni, de ez még így is jobb annál , minthogy ne segítsenek. Látható sérüléseknél első és legfontosabb , hogy a megsérült embert, ültessük vagy fektessük le az elsősegély megkezdésekor.

A vérző testrészt a szív síkjától felemelve már mérséklődhet a vérzés, hiszen nagyobb ellenállást kell legyőznie a keringésnek ilyen módon. A vérző testrész környékén lazítsuk meg a ruházatot , távolítsunk el minden szorító eszközt pl. : karóra, nyakkendő, gyűrű, karperec , nyakkendő stb….) , amely a vérző sérülés fölött vagy alatt található.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük