Kezdőlap » Adózás » Hogyan és mikor vehetünk igénybe gyermekünk után adókedvezményt?

Hogyan és mikor vehetünk igénybe gyermekünk után adókedvezményt?

Gyerekek felnevelése nagy kihívás főleg akkor, ha több gyermekünk is van. Magyarországon 1989 óta szegényedik az ország és ez gyorsulni látszik a 2008-as gazdasági válság óta. Évekre visszatekintve elmondhatjuk, hogy több ezer család él a létminimum alatt. Ez azt foglalja magában, hogy nem tudják a gyermekeiknek a növekedéshez, egészséges fejlődéshez a javakat, táplálékot meg adni.

Ebben nyújt segítséget a kormány, számos segély, kedvezmény, és támogatás formájában. Persze az igény egyre csak növekszik. Ezek az állami támogatások hozzájárulnak ahhoz, hogy a családok több gyereket vállaljanak. A népesség fogyást akarják ezzel befagyasztani. Így elmondhatjuk, hogy kiemelt szerepe van a gyerekekhez fűződő állami támogatásnak. Nézzük meg azt, hogy kinek, mennyi, és meddig jár ez a támogatás. Kettő módon is kitölthetjük a nyomtatványt.

A munkaadónk közreműködésével, illetve a NAV (nemzeti adó és vámhivatal) platformjáról is letölthetjük a nyilatkozatot, amit két példányban kell kitöltenünk. Ezt a szülők munkaadójával alá kell íratni. Mindegyik munkáltatónál marad egy példány. Kedvezmény megosztásra is van lehetőség, ezt szintén fel kell tüntetni a nyomtatványon. A kedvezményt az összevont adóalapból vonják le. Ennek mértéke egy vagy két gyerek esetén gyermekenként havonta 62500Ft, viszont, ha három vagy több gyerkőc esetén gyerekenként havonta 206 250Ft.

Ez kinek jár? Akik családi pótlékra is jogosultak, a kedvezményezettek, eltartottak után vehetik igénybe. A kedvezmény a terhesség 91, napjától igényelhető, illetve ha az egyéb feltételeknek megfelel az igénylő. Addig vehető igénybe, míg az igénylő családi pótlékra jogosult, maximum, pedig amíg a gyermek be nem tölti a 20. életévét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Betegség után is jár adókedvezmény!

Ma már egyre többen tudnak róla, hogy hosszabb, vagy tartós betegség után is igénybe vehető …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük