Kezdőlap » Álláskeresés » Hogyan és miért keressünk pénzt diákként?

Hogyan és miért keressünk pénzt diákként?

Egyre több középiskolás és egyetemista diák vállal szabadidejében munkát. Olyan munkát, amit kifejezetten diákoknak szánnak. Vajon mi motiválja őket, hogy szüleikhez és a többi felnőtthöz hasonlóan dolgosan töltsék a hétköznapokat? Nem kapnak zsebpénzt vagy ösztöndíjat, esetleg amit kapnak, nem elég arra, hogy a kiadásaikat fedezzék belőle? Mint sok minden másnak, ennek is két oldala van. Nézhetjük úgy is, hogy a mai fiatalok nem tudnak bánni a pénzzel, folyton csak költik, sokszor feleslegesen, míg végül rákényszerülnek arra, hogy hóbortjaikat többé ne a szüleik, hanem maguk finanszírozzák. A másik oldalról vizsgálva mondhatjuk azt is, hogy kezdenek elég felelősségteljesek lenni ahhoz, hogy a szabadidejüket hasznosan töltsék el, hogy maguk dolgozzanak meg a pénzért, amit elköltenek.

Az sem ritka napjainkban, hogy a gyerekek válnak családfenntartóvá: a szüleik munka nélkül maradnak, így ők elvállalnak mindenféle diákmunkát, hogy pénzt keressenek, és legyen mit ennie a családnak. Néhányan kényszerből, sokan viszont szabad akaratukból döntenek úgy, hogy ráérős délutánjaikat esetleg estéiket jövedelmező elfoglaltsággal töltsék, és egyúttal „rászoktassák”, fokozatosan bevezessék magukat a munka világába. Tapasztalatszerzésnek sem utolsó lehetőség a diákmunka. Ha szeretnéd megtudni, hogy diákként milyen feladatokat bízhatnak rád, milyen kötelezettségeid és jogaid vannak, bővebb információkat szerezhetsz az országban működő diákmunka szervezetek honlapján, vagy ha személyesen ellátogatsz az irodáikba. Annyi bizonyos, hogy ahhoz, hogy diákmunkát vállalhass, nappali tagozatos diákigazolvánnyal kell rendelkezned, valamint egyes munkák esetén be kell töltened a 18 éves korhatárt. A többségnél viszont a diákmunka alsó korhatára 16 év. Továbbá alapfeltételnek tekinthetőek az alábbi iratok is: aktuális félévre frissített regisztráció és érvényes eredeti iskolalátogatási igazolás, személyi igazolvány, diákigazolvány, adókártya, TB kártya, bankszámlaszám, lakcím kártya.

Gyakori diákmunka típusok: adminisztrációs és adatrögzítő munka, kertészeti/növényvédelmi, árufeltöltés, éttermi kisegítés, szórólapozás, hostess munka, kóstoltatás stb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük