Kezdőlap » Fogyókúra » Hogyan érzékeljük az ingert a táplálék felvételre?

Hogyan érzékeljük az ingert a táplálék felvételre?

Ahogyan az állatokban, az emberekben is az éhségérzet hatással van a táplálékfelvételre. Az éhségérzet serkentőleg hat a táplálkozásra, például, növeli szagok érzékelését.
A kutatóknak most sikerült fényt deríteniük arra vonatkozóan, hogy az éhségérzet és a megnövekedett szaglásérzékelés között kapcsolat van az agyban, és eredményezheti az étkezés sürgetését.
A kutatók, egerek tanulmányozása során derítették ki azt, hogy hogyan is működik az endokannabinoid rendszer, mely felelős mindezért. Az agyban található kannabinoid receptorok állnak mindennek hátterébe, melyek nem csak a szaglásérzékelésében vesznek részt, mit például az eufória, a stressz, vagy fájdalom, de természetesen, a méltón híres kannabiszra is érzékeny, a kannabisz növény alkaloidájára.
A kutatók vizsgálataik során azt tapasztalták, hogy a CB1 kannabinoid receptorok kapcsolatban állnak a szagló gumóval (ez a terület kapcsolatban áll az orrban lévő szaglásért felelős agyterülettel) és a szaglásért felelős agykérgi területtel. Amikor éhséget érzünk, aktiválódnak a kannabinoid receptorok, melyek aktiválják a szaglóhámot és a szaglásérzékelésért felelős agyterületeket. Éhségérzet alatt, megnő a szaglás érzékenysége, magyarázatul szolgál mindez arra, amit a táplálkozás és a táplálék látványa is kivált.
A kutatók azt várják, hogy ezen rendszere a szaglásnak átváltozik elhízott vagy anorexiában szenvedő betegeknél, a szaglás érzékelése vagy erőteljesebb, vagy épp ellenkezőleg csökken a normálhoz képest. A biológiai folyamatot jobban példázza ezen típusok patológiás ismerete.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tudunk egészséges fogyókúrás italt italt készíteni almából és fahéjból?

Gyakori kérdés, mit is kéne ennünk és innunk ahhoz, hogy sikeresen tudjunk leadni a testsúlyunkból, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük