Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan értelmezzük a makrobiotikát

Hogyan értelmezzük a makrobiotikát

A makrobiotika egyik hátránya, hogy túl szigorúan kerüli a tejtermékeket. Ennek főleg az az oka, hogy Japánból származik, ahol nincs elég hely tehéntartásra és virágzó tejipar fejlesztésére. Nincs hagyománya tehát a tej fogyasztásának , hiszen a fő fehérjeforrás a hal. A vegetáriánus felnőttek és gyerekek éppen a tej fogyasztásával kerülhetnek el sok hiánybetegséget. A hinduk a tejet a legtökéletesebb tápláléknak tartják, fontos részét képezi étrendjüknek . A nyugati társadalmak tagjainak ajánlatos hogy az alacsonyabb 1,5% zsírtartalmú tejet vegyék inkább.
A hinduknak sok remek ősi receptjük van a tej elkészítésére. Melegen, gabonapelyhekkel dúsítva reggelire fogyasztják , néha azonban zöldségeket főznek meg benne. A joghurt mindennapost étel, egy-egy evőkanálnyi adagjával enyhítik a csípős , fűszeres ételeket mivel hideg-energiát tartalmaz, sohasem fogyasztják este vagy hideg időben. A lassi nevű kiváló ital citromlé, joghurt és méz keveréke. A tojás is jó fehérjeforrás. Bár magas koleszterin tartalma vita tárgya, egy alapvetően vegetáriánus jellegű étrendben hetente egyszer kétszer két tojás semmi gondot nem okozhat.
A hús a legjobban felszívódó és legtöményebb fehérjeforrás. Fontos tárháza a vasnak és a b-vitaminoknak ( köztük a B12-nek ) is. De éppen azért , mert olyan jól hasznosul, fennáll az a veszély, hogy az állat vérében fellelhető méreganyagok pl. melyek félelem vagy stressz hatására keletkeznek -végül is annak a szervezetébe jutnak , akik megeszik a húst. A másik probléma az , hogy az állatokat nem mindig ideális körülmények között tartják , így húsuk közel sem a legideálisabb. Ezeket orvosolva különféle injekciókat és szteroidokat kapnak , a legborzasztóbb, hogy nem kímélik őket a növekedési hormonoktól sem .

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A vegetáriánus életmód kedvező hatása

A vegetáriánus étkezés számos előnnyel rendelkezik. Aki nem fogyaszt húst, bizonyítottan az átlagnál kisebb az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük