Kezdőlap » Betegségek » Hogyan erősítsük ellenálló képességünket?

Hogyan erősítsük ellenálló képességünket?

Immunrendszerünk első, és legfontosabb célja, hogy segítségével szervezetünk minél gyorsabban és hatékonyabban megszabaduljon a különféle kórokozóktól. Működését a nyirokszervek és a nyirokérrendszer fogja össze, de ide tartozik a csontvelő, a csecsemőmirigy, a lép, a nyirokcsomók és egyéb sejtek összessége a bőrben és a nyálkahártyában. Immunszervként működik még a mandula, a féregnyúlvány, a fehérvérsejtek és a bélrendszer egyes szakaszai is.
Az említett szervek mindegyike részt vesz immunrendszerünk védekezésében, ha támadás éri szervezetünket. Ha ezek közül minden jól működik, azt észre sem vesszük, ha valami „elromlik”, akkor azt tapasztaljuk, hogy minden egyszerűnek induló nyavalya végül szövődménnyel végződik.
Nemcsak kórokozók csökkenthetik immunrendszerünk működését, hanem a súlyos betegségek is. Ilyenek például: diabétesz, daganatok. De ugyanezt okozhatja a gyógyszerszedés is (szteroidok, kemoterápiás szerek, fájdalomcsillapítók, antibiotikumok). Hasonló helyzet alakul ki vitamin vagy ásványi anyaghiány esetén, illetve az őszi-téli időszakban. Ilyenkor nemcsak immunerősítésre kell gondolnunk, hanem arra is, hogy kizárjuk életünkből az immunrendszerünket gyengítő dolgokat.
Immungyengítőnek számítanak a káros szenvedélyek. A nikotin például rengeteg vegyi anyagot tartalmaz, köztük sok rákkeltő is található, ami már önmagában is nagyon igénybe veszi a szervezetet. A többi rossz szokással is ugyanez a helyzet. Az alkohol például a májat károsítja. Ebben az esetben ugyanolyan fontos a mértékletesség betartása, mint kávézáskor. Ebbe, az immungyengítő csoportba tartozik, ha gyakran szed valaki antibiotikumot. Ezek alapesetben hasznos a szervezetünk számára, hiszen megállítja az állapotromlást, mondjuk egy fertőzést. Azonban, ha gyakran és indokolatlanul szedjük, akkor egyrészt antibiotikum-rezisztencia alakul ki, másrészt olyan hasznos biotikumok is elpusztulnak, ami nélkül nem tud megfelelően védekezni immunrendszerünk. Itt említhetjük még a hétköznapi mérgeket, például a háztartásban használt vegyi anyagok, ezeket érdemes ökoszerekkel helyettesíteni. Ezen kívül kutatásokkal igazolható, hogy a túlsúly is kapcsolatba hozható az ellenálló képesség gyengébbé válásával. Itt a megoldás a kiegyensúlyozott, rendszeres táplálkozás, illetve a fogyókúra, de mindkét esetben fontos mozgással is segíteni a fogyást.
Végül meg kell említenünk néhány dolgot, melyek erősítik ellenálló képességünket. A védőoltások, a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek mind segítenek ellenállóbbá tenni immunrendszerünket. Fontos a pihenés, pontosabban a pihentető alvás, mert a kialvatlanság hosszú távon megbetegít. A stressz oldása is segít az erősítésben, ennek egyfajtája a sport, melynek hiányában a nyirok nem tud mozogni, ezért megnő a fertőzések kockázata. A túlsúllyal szemben a helyes táplálkozás pozitívan befolyásolja szervezetünk védekező mechanizmusát. Ehhez tartozik a rendszeres zöldség-, és gyümölcsfogyasztás, a megfelelő rostbevitel, és a természetes alapanyagok használata a színezékekkel, tartósítószerekkel, és mesterséges adalékokkal szemben. A jótékony baktériumok (probiotikumok) is jelentős szerepet játszanak a megelőzésben. A megfázásos időszakokban erősíthetjük még ellenálló képességünket szaunával vagy gőzfürdővel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük