Kezdőlap » Baba-mama » Hogyan érinti a nőket lelkileg a gyermekvállalás?

Hogyan érinti a nőket lelkileg a gyermekvállalás?

Amíg az ember nincs benne, addig a gyermekvállalásról és a babavárásról hajlamos azt gondolni, hogy az olyan, mint a filmekben, sorozatokban: a leendő anyukának felhőtlen az öröme és nem aggódik a jövő miatt.
A valóság persze sokkal árnyaltabb, az érzések még akkor is sokkal összetettebbek, ha a pár hosszas próbálkozások, netán mesterséges megtermékenyítés eredményeként vált szülővé.
Ha a baba tervezett, akkor először is nagy lelki elhatározást igényel, hogy két ember közösen úgy döntsön, képes felelősséget vállalni egy teljesen magatehetetlen, sok-sok évig gondozásra szoruló másik emberért. Egészen biztos megfontolják, hogy fogja ezt bírni a párkapcsolatuk, a pénztárcájuk, mi az esélye, hogy a férfi munkanélkülivé válik, és hogy érinti a terhesség a nő karrierjét.
Mikor a teszt – várva vagy váratlanul – pozitív lesz, nemcsak örömre kell számítani, hanem rengeteg más érzelemre is, különösen a kismama részéről, akit a hormonális változás is nagyon megzavarhat. Egészen ijesztő lehet a gondolat, hogy egy másik embert növesztünk magunkban, nemkülönben a felelősség, ami egész életünkre a nyakunkba szakadt. Ehhez járulhat még a baba egészsége miatt érzett aggodalom is, amit viszont a mozgás jelei, a külvilágból érkezett ingerekre való válaszjelzések később már enyhíthetnek.
Előfordulhat az is, hogy konfliktushelyzetet is kezelni kell, mert a rokonságból valaki rossz szemmel nézi párválasztásunkat és az elköteleződést.
A legfontosabb, hogy a pár egymásban és a köztük fennálló kapcsolatban legyen biztos. Az anyának és a magzatnak a legjobb, ha minél kevesebb a stressz a várandósság idején.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük