Kezdőlap » Kert » Hogyan érdemes locsolóberendezést telepíteni?

Hogyan érdemes locsolóberendezést telepíteni?

Egy kert célja mindig az élvezet valamilyen formában, még akkor is, ha nem relaxációs kert, hanem veteményes. Annak érdekében, hogy a nyári fülledt hőséget és az utóbbi években megszokott szárazságot a növényeink átvészeljék, szükséges valamilyen formában biztosítani a rendszeres vízellátásukat. Erre használatosak a manapság szinte bárki számára hozzáférhető locsolóberendezések. Ezeket a legtöbbször parkokban láthatjuk: kis szórófejek állnak ki a földből stratégiai pontokon, melyek úgy vannak beállítva, hogy a szórófej meghatározott területet tudjon vízzel ellátni, és annyi szórófejet helyeznek el, ami optimális lefedettséget és vízellátást nyújt.
Ezt a lehetőséget nem túl nagy befektetéssel a saját otthonunkban is megvalósíthatjuk. A szórófejek és a föld alá fektetendő csőrendszer persze jelentős összegbe kerül, de elég, ha végiggondoljuk, mennyit fogunk spórolni azon, hogy az optimális vízkijuttatás miatt kevesebb áramot és vizet fogunk használni.
Az öntözőrendszer másik formája a csepegtetős rendszer, amely föld alatt húzódó csőhálózatból csepegteti a vizet a növények alá. Előnye, hogy még kevesebb vizet használ, mint a spriccelős megoldás, hátránya viszont, hogy sokkal drágább a hosszú csőhálózat miatt, és nehezebb javítani is. Ráadásul csak akkor célszerű lerakni, ha egyébként nincs fix, beállt kertünk, hogy ne kelljen a meglévő tájképet feltúrni.
Ugyanakkor sok kertben használnak olyan megoldásokat, hogy nagy terület van lebetonozva vagy murvával, kaviccsal felszórva. Ezeken a területeken természetesen semmi szükség az öntözésre. A csíkokban vagy szigeteken elhelyezett növényeknek a földbe ásott adagoló edényeken keresztül is kijuttathatunk vizet, így akár heti egy öntözési alkalommal is megúszhatjuk a kedvenc növényeink vízellátását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük