Kezdőlap » Látnivalók » Hogyan épült a Szabadság-szobor?

Hogyan épült a Szabadság-szobor?

New York, a pezsgő világváros kikötőjében áll a világ talán leghíresebb szobra, a fáklyát magasba emelő nőalak, a Szabadság-szobor. Ez a szobor jelképezi az Amerikai Egyesült Államokat, legalább annyira, mint a Fehér Ház vagy a San Francisco-i Golden Gate-híd.
Annál meglepőbb, hogy a Szabadság-szobor, az amerikai nemzet nagy jelképe nem is amerikai. Két francia úriember, a szobrász Frédéric Auguste Bartholdi és az építészmérnök Alexandre Gustave Eiffel (a későbbi Eiffel-torony építészének) munkáját és kitartását dicséri.
Az ötlet 1865-ben pattant ki Bartholdi fejéből, aki az Államok szabaddá válásának centenáriumára szánta ajándékul, valamint a két nép barátságát kívánta jelképezni ezzel a monumentális szoborral, mely eredetileg “A szabadság, amely bevilágítja a Földet” nevet viselte.
A szobor maga Franciaországban készült el, és hajón szállították az Egyesült Államokba. Éppen emiatt a szobor belül üreges, ami azért volt fontos, hogy a hajó elbírja a darabjait. Ezért odabent fémváz tartja a külső burkolatot, valamint található egy csigalépcső is, amin az érdeklődők a korona peremében elrejtett kilátóba is felmehetnek.
A Szabadság-szobor végül nem készült el az Egyesült Államok százéves fennállásának ünnepére, a kész művet csak 1884-ben adták át Párizsban az amerikai nagykövetnek. Ezután a Párizs utcái fölé magasodó szobrot szétszedték, és átszállították az Atlanti-óceánon New Yorkba.
A Szabadság-szobor ma is ott áll a nagyváros kikötőjében. Összesen mintegy 93 méter magas, melynek nagyjából a felét a talapzat teszi ki amin áll. A hölgy derékbősége tiszteletet parancsoló, tíz és fél méteres, szeme pedig akkora, mint egy felnőtt ember karja. A várostól kissé elkülönülve, a Liberty Island-en áll.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Esterházy-kastély

Fertőd nevezetessége, a barokk-rokokó stílusban emelt kastély, melyet a „magyar Versailles” névvel is illetnek. Több …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük