Kezdőlap » Látnivalók » Hogyan épült fel az Eiffel-torony?

Hogyan épült fel az Eiffel-torony?

Az Öreg Hölgy azaz az Eiffel-torony Párizs legszebb látványossága és jelképe is egyben. Története 1886-ig nyúlik vissza, amikor is pályázatot írtak ki melyben egy olyan építmény megtervezése és megépítése volt a cél mely méltó emléket állít a francia forradalom száz éves évfordulójára, 1889-re. A francia mérnök, Gustav Eiffel és két munkatársa Maurice Koechlin és Emile Nougier mérnök által készített terv nyerte a pályázatot. 1,6 millió dollárra becsülték a torony felépítésének árát, melyből 80%-ot Eiffel magára vállalt.
Az építés megkezdésekor sokan féltek tőle, hogy el fog dőlni, mert a kilátó a Szajna partjára épült, tehát vizes talajra. De a tervek alapján megoldották a problémát, miszerint beszereltek egy különleges búvárharangot és így kiszorították a vizet. Így stabil, betonalapot tehettek le. Az egyre kisebb ívű pillérek stabillá tették az építmény szerkezetét. A mérnökök tehát kiküszöbölték a víz és a szél okozta felmerülő gondokat.
26 hónap alatt épült fel, így elkészülve vele a tervezett időpontra. 1889. március 31.-én avatták fel. Az eredeti tervek alapján a torony csak 20 évig állt volna – ennyi időre adták ki a fennállási engedélyt – azután lerombolták volna. Így hát már 100 éve nem volna szabad díszítenie Párizst. Igazság szerint már a felépítése ellen is sokan kampányoltak. Írók, költők, zenészek írták alá a „művészek tiltakozását”.
A torony felépítésének 20. évfordulóján csak azért nem bontották le, mert kiváló hely volt az akkoriban újonnan elterjedt távíró antennáinak. Ám ezek után sem volt még biztonságban, mert például a II. Világháborúban a felrobbantását tervezték, hogy az acélszerkezetét fegyverek készítésére felhasználhassák.
Végezetül 1964-ben műemlékké nyilvánították így az óta védelmet élvez. Immáron tehát 120 éve magasodik Párizs lakói fölé – egészen pontosan 324 méter magason. Három szintből áll melyből az elsőn étterem és kávézó várja az ide látogatókat. A legfelső szintig 1710 lépcső vezet fel. Mivel műemlék hétévente újrafestik, restaurálják melyet 25 hegymászó 15 hónap alatt végez el. Az ott lakók bíznak benne, hogy még sok-sok évig fogja teljes pompájába díszíteni Párizst.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Látnivalók Nafplionban

Látnivaló van bőven Nafplionban is, napokon keresztül elnézelődhetünk a városban és még ki sem kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük