Kezdőlap » Sport » Hogyan épülnek az F1-es pályák?

Hogyan épülnek az F1-es pályák?

Azt hinnénk, hogy Forma 1-es pályát építeni nem nehéz, hiszen csak ki kell találni egy vonalvezetést, és aszfaltozni. Ez koránt sem ilyen egyszerű. A mostanában épülő új F1-es pályákat mint a német Hermann Tilke tervezte. Nagyon nagy tapasztalat van benne, de mindig nagy kihívást jelent számára, ha egy új pályát kell megtervezni.

Az egész ott kezdődik, hogy hol legyen az a pálya. Nem lehet azonban mindenhová elvinni az infrastruktúrát, vagy legalábbis nem olcsó. Nézzük csak meg a sivatagi pályákat, aminek a közelében nincs semmi, és oda kell minden egyes infrastruktúrát eljuttatni. A másik nagy probléma az maga a pálya vonalvezetése. Nem mindegy az, hogy a pilóták milyen pályán versenyeznek, hiszen vannak olyan pályák, ahol előzni könnyű, és vannak olyanok, ahol nehéz.

Amikor egy-egy új pályát kell megtervezni, akkor figyelembe kell venni azt, hogy ne legyen se túl könnyű, se túl nehéz. Figyelembe kell venni a versenyzőket is, hiszen olyan pályát akarna, amin szeretnek versenyezni, mert ha szeretik, akkor sokkal jobban élvezik a futamot, ami növeli az előzések, így az élményt is. Ha már élménynél járunk, akkor a nézőket is figyelembe kell venni. Meg kell nézni, hogy ők milyen struktúrákat szeretnek.

Az sem mindegy, hogy milyen kanyarok vannak egymás után, mert nem mindegy, hogy a lelátókat hova tudják pakolni. Ha túl közel vannak a pályához, akkor baleset esetén könnyen megsérülhetnek, ha pedig túl távol, akkor nem sok mindent láthatnak a pályából, így pedig az élmény nem lesz akkora, és úgy fogják érezni, hogy feleslegesen fizették ki azt a méregdrága jegyet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük