Kezdőlap » Sport » Hogyan épül fel egy női kézilabda-világbajnokság?

Hogyan épül fel egy női kézilabda-világbajnokság?

Alig több, mint két hét van hátra, és Szerbiában elkezdődik a női kézilabdázók 21. seregszemléje. Női kézilabdában minden évben hagyományosan december elején kezdődik a világverseny, kétévente van mind világbajnokság, mind Európa-bajnokság. 2010 októberében derült fény arra, hogy 2013 decemberében Szerbia adhat otthont a legnagyobb kézilabdás világeseménynek, déli szomszédunk pedig már lázasan készül a két hét múlva kezdődő viadalra.

A házigazda természetesen szerepel majd a világbajnokságon. Összesen 24 ország képviselteti magát a seregszemlén, négy darab hatfős csoportra bontva, a csoportkör után négy csapat jut csoportonként a 16 közé. A résztvevő országok között természetesen európai uralom van, a mezőny fele, azaz 12 csapat európai, akiket a legutóbbi világbajnokság, valamint a kontinentális selejtezők kvalifikáltak a világversenyre. Afrika és Dél-Amerika 4-4, Ázsia 3, Óceánia pedig 1 csapatot delegál Szerbiába, ők mind a kontinentális bajnokságon elért helyezésükkel váltották meg repülőjegyüket.

Az utóbbi években változás történt a lebonyolításban, hiszen míg eddig a négy hatfős csoport után újabb csoportkör következett, most már egyenes kieséses szakasz jön a nyolcaddöntőktől kezdve. Ez egyszerű keresztbejátszásos rendszerben történik, például az A csoport első helyezettje a B csoport negyedikjével játszik a nyolc közé kerülésért. A nyolc között már keverednek egy kicsit az ágak. A csoportkört négy helyszínen bonyolítják: Nišben, Belgrádban, Zrenjaninban, valamint Újvidéken. Az Eb-bronzérmes Magyarország csoportja természetesen Újvidéken lesz.

A nyolcaddöntőket már csak Belgrádban és Újvidéken tartják, az elődöntőktől pedig csak a fővárosban zajlik tovább a küzdelem. Az Elnöki-kupáért az alapcsoportok 5. és 6., tehát kieső helyén végző csapatok mérkőznek majd meg Nišben. Míg a 2011-es brazíliai világbajnokság egyik nagy hiányzója Magyarország volt, addig az ideiről biztosan hiányolni fogjuk a korábbi többszörös győztes oroszokat, a svédeket és a horvátokat. A seregszemle december 6-án kezdődik és december 22-én ér véget, érdemes lesz rá odafigyelni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan épülnek fel a magyar bajnokságok?

A magyar labdarúgás legfelső vonala az OTP Bank Liga, amelyben 16 csapat szerepel, az utolsó …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük