Kezdőlap » Házépítés » Hogyan építsünk szalmából házat?

Hogyan építsünk szalmából házat?

A szalmaház egy olyan épület, melynek stabilitását fából készült váz adja, szalmabálákból készül és agyagvakolattal van burkolva. Az épület falán kívül a födém is készülhet szalmából. Az ezzel az eljárással készült ház a környezetet nem terheli és nagyon alacsony a fűtési költsége. Szellőzése természetes úton van megoldva. A helyes technológiával épült szalmaházak élettartama megközelíti a hagyományos építésű házakét. Különálló, de többszintes házak is építhetők ezzel a módszerrel.
A szalmaház elsődleges építőanyaga a szalmabála. Az amerikai telepesek fedezték fel a szalmabálának azt a tulajdonságát, hogy egymásra téve jó hőszigetelő és nagy a teherbírása.
A bálák ilyen módon történő felhasználása nem biztonságos, ezért fából készült vázszerkezet (létraváz) adja a ház alapját, ezt a vázat töltik ki az építés során szalmabálákkal.
Az így elkészült fal mindkét oldalát minimum 5 cm-es agyagvakolattal vonják be, ami a tűztől, mechanikai sérülésektől óvja a falat, valamint szerepet játszik a páraáteresztés és a légzárás biztosításában.
A szalmaház a legoptimálisabb lehetőség a környezetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével történő építkezéshez. A házépítés során használt anyagokat nem kell távolról odaszállítani, a közelben beszerezhetők, a szalma és a fa megújuló forrásnak minősül, fosszilis energiát nem igényel sem feldolgozásuk, sem előállításuk, a közben keletkező hulladék a természetben lebomlik. A ház felépítése, fenntartása sem ró nagy terhet a környezetre, vagyis ökológiai lábnyoma kicsi, szemben a hagyományos házzal, mely építési anyagainak előállítása, az anyagok helyszínre szállítása, az építkezés magas környezetterheléssel jár.
A hagyományos házak fajlagos energiafogyasztása éves szinten 150-200 kWh/m2, ezzel szemben a szalmából épült házaké kevesebb, mint 50 kWh/m2, ami további, passzív házaknál alkalmazott megoldásokkal akár 15 kWh/m2-re is csökkenthető.
A kis energiafogyasztás eredményeképpen hosszú távon is alacsonyan tarthatók a fenntartási költségek.
A szalmabálából készült házak építése egyrészt sok kötöttséggel jár, másrészt még sincs a tervező szűk lehetőségek közé szorítva. A külső és belső agyag szigetelés az agyag tulajdonságaiból adódóan végtelen díszítési lehetőséget kínál, melynek csak a fantázia szab határt.
A tetőszerkezet is egyedi tervezésű, kivitelezésénél az alapvető szabályokat kell figyelembe venni, viszont a fal védelme érdekében legalább 90 cm-es ereszt és 50 cm-es lábazatot kell készíteni.
A szalmaház nyáron a kiváló hőszigetelés miatt hűvös, ugyanezért télen jobban tartja bent a meleget. Ahhoz, hogy az energiafelhasználást alacsony szinten tudjuk tartani, feltétel, hogy minden lehűlő felületet (különösen azokat, amelyek a talajjal érintkeznek) megfelelően szigeteljünk.
A szalmabálából épült ház a hármas tűzvédelmi fokozatba tartozik, ami azt jelenti, hogy az épület minimum 45 percen keresztül ellen tud állni a tűznek sérülés és füstszivárgás nélkül, ami az agyagvakolatnak köszönhető.
Mindenkinek ajánlható a szalmaház, aki egyedi otthont szeretne, alacsony fenntartási költséggel és akinek fontos a környezet védelme.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Polisztirol tetőelem a családi házaknál

Az úgynevezett ProKoncept, vagy más néven polisztirol tetőelem alkalmazása azt teszi lehetővé, hogy miután elkészítettük …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük