Kezdőlap » Kert » Hogyan építsünk madárfürdőt?

Hogyan építsünk madárfürdőt?

A madárfürdő feltétlenül fontos a madarak téli-nyári ellátásához. Nyáron a szárazság, télen a fagy miatt találnak kevesebb olyan vízfelületet, ahol meg tudják tisztogatni a tollazatukat. Erre a célra nagyon jó egy apró, sekély tavacska, amit legalább 5-6 méter távolságban nem határol semmilyen, néhány centiméternél magasabb növényzet. Ez azért fontos, hogy nehogy macska, kutya tudja megtámadni a kiszolgáltatott helyzetben lévő madarakat.
A tó mélységét fontos nagyon gondosan beállítani. A legtöbb madár nem tud a víz tetején lebegni úgy, mint a kacsák, ezért a mély víz veszélyes számukra. A mély itt 4-5 centiméternél mélyebbet jelent, kb. ez az, amiből például a cinkék már nem nagyon tudnak kilábalni. Persze nem tudjuk állandóan ellenőrizni a párolgás és utánatöltögetés miatti vízszintet, ezért a legjobb egy olyan ferde követ elhelyezni a minitóban, ami a legmagasabbtól a legalacsonyabb vízszintig, átlósan van lefektetve. Így párolgás esetén a madarak egyszerűen lejjebb húzódnak ezen a kis rámpán.
A tó szélére helyezzünk lapos sziklákat, amik eltakarják az edény szélét. A vízbe is tehetünk néhány nagyobb, kerek kavicsot. A vízbe telepíthetünk békalencsét, csak ügyeljünk, hogy ne lepje el az egész vízfelszínt ez a gyorsan szaporodó növény. Ha a kis vízfelület algásodni kezd, algagátló vegyszer használata helyett inkább merjük ki azt a néhány liter vizet, sikáljuk meg az edény falait és töltsük újra friss vízzel a tavat.
Ha a tóba vagy a környékére béka költözik, ne kergessük el, megfogja a legyeket és a szúnyoglárvákat a vízből. Ha idegtépő, hangos, egész éjszakán át tartó békaéneklést hallunk, biztosak lehetünk benne, hogy kecskebéka, és hogy még tíz utcával arrébb is hallani lehet. Ha jó viszonyban akarunk maradni a szomszédokkal, akkor óvatosan fogjuk meg a békát, és telepítsük ki a legközelebbi, állandóan vizes helyre. Semmiképp ne öljük meg, a kecskebéka védett állat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük