Kezdőlap » Kert » Hogyan építsünk esővízgyűjtőt?

Hogyan építsünk esővízgyűjtőt?

A kertünk számára a víz az egyik legfontosabb dolog, akár élvezeti, relaxációs célú, akár termelési célú veteményes kertről van szó.
Az utóbbi két év szárazsága ugyanakkor azt vetíti előre, hogy nem számíthatunk megbízhatóan a nyári esőkre, a kertünk vízellátásáról magunknak kell gondoskodnunk. Könnyen belátható, hogy vezetékes vízzel locsolni iszonyú drága dolog. A víz köbméterének ára szennyvízdíjjal együtt kb. 1000 forint környékén van, ennyit akár naponta is el lehet locsolni még egy kisebb kertben is.
Érdemesebb tehát gyűjteni az esővizet, különösen, ha még fúrt kútra sem számíthatunk. Ez az egyik legkörnyezetbarátabb megoldás. Nincs szükségünk hozzá szinte semmi másra, mint megfelelő tároló edényre. Dizájner holmik között aranyos kis kancsókat, pár tíz literes edényeket lehet kapni, amiket az ereszhez erősíthetünk, de könnyen belátható, hogy ez maximum a benti, szobai növényeknek lehet elegendő. A kertbe telepítsünk inkább több köbméteres tárolókat, melyeknek a vize takarékos felhasználással hónapokig elegendő lehet.
Nem olcsó, de garanciális megoldás a föld alá ásott, kifejezetten erre a célra kifejlesztett óriási műanyag tartály, amelyet búvárszivattyúval kell kiegészíteni.
Kevesebb földmunkát igényel, ha köbméteres víztartályokat vásárolunk, ezeket már használtan is könnyen be lehet szerezni, így sokkal olcsóbbak. Ezek elrejthetőek egy terasz alatt vagy fa tárolóban is, és viszonylag kevés munkával belevezethetjük az ereszcsatorna vizét. Már nincs más dolgunk, mint az aljára csapot szerelni, amelyre felerősítjük a műanyag slagot, vagy kannába engedjük ki a vizet. Ehhez nincs is szükség másra, mint a gravitációra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk látvány-madárodút?

Mikor az ember mesterséges odúkat helyez ki a kertbe a madarak számára, a legtöbbek fejében …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük