Kezdőlap » Kert » Hogyan építsük fel a veteményeskertünket?

Hogyan építsük fel a veteményeskertünket?

A kertünk felépítésére nagyon oda kell figyelni. Nem mindegy a növények elhelyezése, mindig törekedni kell a hely spórolására és a növények csoportosítására.

Jó, ha ültetünk fákat, bokrokat a kertünkbe, hogy legyen valami árnyék a többi növénynek, mert így a vízzel is tudunk spórolni.
Elsősorban csoportosítani kell a növényeket a fényigényük és a vízigényük szerint. Célszerű egy szakaszba vetni, ültetni a csoportosított növényeket. Mindenképpen napos helyre kerüljön az összes olyan növény, amely nagyon igényli a fényt. Amik nagyon vízigényesek, de azért a sok fény is a kedvükre való, érdemes félárnyékba ültetni. Az igénytelenek meg árnyékba kerüljenek.
Művelés szempontjából is jó, ha csoportosítva vannak, mert így csak azokat a részeket kell többször kapálni, amiket rendszeresen öntözünk. Kapálni akkor kell a földet ha nem gazos, hogy fellazítsuk a talajt és könnyebben jusson el a víz a növény gyökeréhez. Természetesen, ha laza a föld kevesebb víz kell mert nem folyik el mire felszívja a talaj.
A hellyel úgy is lehet spórolni, hogy azokat a növényeket amik egymás után bújnak ki egymásra vetjük. Például a sárgarépára és a zöldségre retket vetünk (szóval mindkét magot egy helyre szórjuk). Ezt azért tehetjük meg mert a sárgarépa meg a zöldség későn kel ki, a retek viszont korán, így a retket folyamatosan lehet szedni és miután a retek elfogyott jön a répa is. Mindkettő vízigényes, tehát minden szempontból megéri ilyen módon elrakni őket. A kukoricához érdemes fejteni való babot vetni (szintén egy helyre). Mert mindkettő szárazságtűrő, igen igénytelen. A kukorica nagyon erős, így nem viseli meg hogy a bab felfut rá. A babot is könnyebb így leszedni.
Sok más növényt is lehet egymásra rakni vagy közvetlenül egymás mellé, de arra nagyon oda kell figyelni, hogy milyen igényei vannak a növényeknek és csak olyat lehet halmozni ami egy kategóriába tartozik!

Érdemes utakat kialakítani közöttük a könnyebb megmunkálás és a járhatóság érdekében. Karóhoz kell kötni azokat a bokros növényeket amik lehasalnának a földre (például a paradicsom).

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen időjárási tévhiteknek ne higgyünk?

Mindenki kíváncsi a várható időjárásra, a földművelők, a sofőrök, a nyaralni indulók, a kirándulók. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük