Kezdőlap » Házépítés » Hogyan építhetünk zöldtetőt a családi házunk tetejére?

Hogyan építhetünk zöldtetőt a családi házunk tetejére?

A zöld tetők nem csak nagyon látványosak, hanem nagyon hasznosak is, és nem utolsó sorban, növelik a telken lévő zöld területet, amely igencsak lényeges tény abból a szempontból, hogy így talán nagyobb házat is építhetünk. A zöld tetőnek több rétege is van, íme néhány kivitelezési tanács.

Elsőként megemlíthetjük például a VLT-130 elválasztó réteget, amelynek a feladata többek között az, hogy szigetelje a tetőt, és ugyanakkor ezzel együtt, egy úgynevezett másodlagos feladatként védje is a gyökeret, hiszen ez egy gyökérvédő réteg is egyben.
Ennek a típusnak az is a feladata, hogy elválassza egymástól azokat az anyagokat, amelyek nem férnek össze egymással. Másodikként megemlíthetjük az FLW- 400 gyökérvédő réteget, aminek elsődleges feladata a nevéből is könnyedén kikövetkeztethető. Ezt a réteget elsősorban arra szoktuk alkalmazni, hogy a nem gyökérálló vízszigeteléseket megvédjük általa. Ez a gyökérvédő réteg képes arra, hogy megakadályozza azt, hogy a növények gyökerei kárt tegyenek az épület szerkezetében. Ennél a rétegnél mindenképp követelmény az is, hogy az úgynevezett páratechnikai követelménynek megfeleljen, vagyis hogy a gyökérvédő lemez úgynevezett páradiffúziós ellenállása kisebb legyen, mint az alatta lévő vízszigetelő lemeznek. A következő a VLU- 300 védőréteg, amelyet azért szükséges alkalmazni, mert a segítségével a csapadékvíz szigetelés mechanikai védelmét is szolgálja, de nemcsak a kivitelezési, hanem később a fenntartási munkák alatt is. Ezen kívül ez a réteg nedvességet is képes tárolni, és amennyiben átgyökeresedik, akkor közben növeli a kertészeti réteg ellenállását minden hatással, mint például az eróziós és a deflációs hatásokkal szemben is. Ennél az anyagnál nagyon lényeges, hogy mindenképp alkalmazzunk legalább 300 gramm / négyzetméter tömegű rothadásmentes textíliát is.

Ezt követően mindenképp szükséges megemlítenünk a VLF- 150 szűrőréteget, amelynek nagyon lényeges, hogy az anyaga, szintén az előbb említett rothadásmentes textilből kell hogy legyen, és hogyha lehet akkor a legjobb ilyen anyag a műanyagfilc. Ennek a rétegnek az a feladata, hogy képes legyen megakadályozni a talajszemcsék kimosódását. Ezt követően következik az ültető közeg, amely neve nem más, mint a Terramix ültető közeg. Ez egy olyan mesterséges keverék, amely az extenzív tetőkkel szemben támasztott követelményrendszer alapján megállapított összetevőket tartalmazza, és ezt a keveréket a tetőkre összesen körülbelül 12 centiméter, vagy maximum 15 centiméter vastagságban tehetjük fel. Mindenképp érdemes megemlítenünk a vegetációt is, amely egy olyan növénytársulás, amely a környezeti szempontok figyelembe vételével történik, és minden igény alapján lett meghatározva, és amely valójában extenzív tetőknél alkalmazható sziklakerti növényekből, vagy például pozsgásokból, és vadvirágokból, de ugyanakkor az intenzív kertek növényválasztékát az egyéni igények alapján határozza meg a kerttervező.
Hogyha szeretnénk a családi házunk tetejére egy ilyen zöld tetőt, akkor annak elkészítéséhez mindenképp kérjük szakértő segítségét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Családi ház koszorú elkészítése és tetőtéri falazás

A családi házunk építésének ez már a sokadik lépése, hiszen azután, hogy előkészítettünk mindent, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük