Kezdőlap » Betegségek » Hogyan enyhítsük a gyomorégést?

Hogyan enyhítsük a gyomorégést?

A gyomorégés gyakori következménye lehet a nagy ünnepi túlevéseknek, különösen, ha zsíros ételekről van szó, ezért eléggé megterhelő lehet karácsony táján is, amikor minden félórában hajlamos lehet az ember süteményezni, és szilveszterkor is, mikor a zsíros sültek, malachúsok terítik be az asztalt.
Ünnepek alkalmával sokan vagyunk, akik a megszokott mértéken túl töltik meg a gyomrukat, vannak azonban emberek, akik sajnos a mindennapjaikat is így élik. A gyomor túltöltése miatt a gyomorszáj nem fog olyan jól záródni, mint a zavartalan emésztés érdekében kéne, ráadásul a sok étel miatt reflexszerűen sok gyomorsav is termelődik. A gyomorsav így felszivároghat a záróizmon a nyelőcső alsó részére, ami nem erre van kitalálva, ezért a nyálkahártyát marni kezdi. Ezt savas ízként, a gyomorszájnál, mellkasban nyomásérzetként érzékeljük, gyakran jár böfögési ingerrel is.
A túlevés mellett gyakran társul gyomorégés például a terhességhez, mikor a baba elhelyezkedése miatt a gyomor túlságosan felnyomódik. Ugyanezt a hatást keltik a szoros ruhák, nadrágok, övek is. Ez is felelős lehet a gyomorszáj megrövidüléséért.
Hosszú távon az étkezésre való odafigyeléssel megoldható a legkönnyebben a probléma, tehát érdemes kerülni a nagy mennyiségű illetve nagyon zsíros ételeket, ezt több zöldséggel helyettesítsük. Rövid távon persze nagyon is szeretne a refluxtól kínzott ember megszabadulni a savas érzéstől: ezt a legkönnyebben savsemlegesítő hatású gyógyteákkal, vagy a nagyon kedvelt szódabikarbonáttal érhetjük el. Gyógyszertárakban is kapható kikevert por, amit egy pohár vízben feloldva könnyen semlegesíthetjük a túl sok gyomorsav egy részét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A pszichoterápia szerepe a bulimia gyógyításában

A megfelelő pszichológiai kezelés elengedhetetlen szerepet játszik a bulimiában szenvedő betegek tartós gyógyításában. Az evési …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük