Kezdőlap » Karácsony » Hogyan előzzük meg a karácsonyi tűzeseteket?

Hogyan előzzük meg a karácsonyi tűzeseteket?

Mindenki szeretné a karácsonyt nyugodtan, békésen eltölteni, hogy ne történjen semmi galiba, például tűzbaleset. Tudjuk azonban, hogy bármennyire is óvatosak vagyunk, és próbálunk elővigyázatosak lenni, a bajok megtörténhetnek. De azért pár tipp és tanács, amire nem árt odafigyelni.
Először is a fa kiválasztása. Ha vágott fenyőt veszünk, esetleg éppen lucfenyőt, akkor vásárlásnál húzzunk át egy faágat a két tenyerünk között, ha hullik, ne vásároljuk meg, mert nem frissen vágott. Az egyébként is hamar kiszáradó fenyőt csak frissen vásároljuk, különben komoly tűzveszély forrása lehet, könnyen lángra kap.
A még dísztelen fát lehetőleg próbáljuk meg nedvesen tartani.
A fát lehetőleg olyan helyre állítsuk, ami nem zavar egy esetleges menekülési útvonalat, tehát ne ajtó, vagy ablak elé, netán a szoba közepére. Ne tegyük fűtőberendezések közelébe se.
Az égősorok kiválasztásánál is alaposak legyünk. Lehet, hogy olcsóbb látszólag, de gyakorlatilag jelen esetben a drágább az olcsóbb. Mielőtt felhelyeznénk a fára, mindenképp próbáljuk ki, tökéletesen működik, illetve minden égő ég-e, ha esetleg cserére van szükség, azt kikapcsolt állapotában tegyük. Ha elhagyjuk lakásunk, házunk, ne hagyjuk bekapcsolt állapotban a kültéri izzókat sem, hiába gyönyörű látvány hazatértünkkor.
A konyha is jelentős tűzveszély-forrás, az olaj, zsír könnyen lángra kap, ilyenkor áramtalanítsuk, vagy zárjuk le a gázt a tűzhelynél, és nedves konyharuhát dobjunk a tűzre, amely elfolytja a lángot. Amennyiben ennél nagyobb a tűz, egy nedves pokrócot használjunk, amíg kiér a tűzoltóság.
Tanácsos szén-monoxid érzékelő készüléket elhelyezni a lakásban, a nagyobb biztonság érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük