Kezdőlap » Betegségek » Hogyan előzhető meg a cukorbetegség?

Hogyan előzhető meg a cukorbetegség?

A cukorbetegek száma világszerte nő, de ez a növekedés részben látszólagos is. Egészen biztos, hogy ma sokkal többször ismerjük fel a betegséget, mint régebben. Ezt a világ legtöbb civilizált országában népbetegségnek ismerik el.

És nem meglepő, de miért is?
A cukorbetegség valódi elszaporodásának oka feltehetően elsősorban a civilizáció életmódot, és táplálkozást befolyásoló hatása. Talán a legfontosabb a fizikai munka csökkenése. Egyszerűen szólva az történt, hogy már kevesebb mozgás folytán kevesebb kalóriára lenne szükségünk, az étkezés csökkentéséről legtöbben elfeledkezünk. A szociális viszonyok gyors javulása sokszor fokozott kalóriafogyasztáshoz vezet.

Mit eszünk? A lisztes anyagból, szénhidrátból aránylag keveset, csökken a kenyér-, krumpli-, főtt tésztafogyasztás. Ennek következménye, hogy szinte ellustulnak az inzulint termelő sejtek. Ezzel egy időben a mai ember állati eredetű fehérjefogyasztása nő, több zsírt is eszik. Nem feltétlenül a sertészsírra kell gondolni, a vaj és a tejszín is ide tartozik. A fokozott zsiradékfogyasztás a tetemes kalória-beviteltől függetlenül rontja a szénhidráttűrő képességet.
Emellett korlátlanul elterjedtek az édességek is, gyakran a zsírral kombinálva fogyasztjuk.

A cukornak rossz a hatása a szénhidrát-anyagcserére. A összetett cukrokat tartalmazó lisztes anyagok szénhidrátja lassabban szívódik fel, lassabban kerül az anyagcserébe. A cukor bombaként, gyorsan hat, és gyorsan kifárasztja a inzulintermelő „B”- sejteket.
Az étkezésünk során gyakrabban kerülnek az asztalra finomított lisztfélék is. Az eldobott korpával egyre több B- vitamint hagyunk ki az étkezéseinkből. Ez a B-vitaminhiány is nehezíti a szénhidrátok felhasználását. Minél több az elfogyasztott szénhidrát mennyisége, annál több, különböző fajta B-vitaminra van szükség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük