Kezdőlap » Betegségek » Hogyan előzhető meg a cukorbaj?

Hogyan előzhető meg a cukorbaj?

A cukorbaj korunkban észlelhető előrenyomulása szoros összefüggésben áll az életmódunkban végbement változásokkal. Így elsősorban a túlzott mértékű táplálkozás, a rendkívül meg növekedett cukorfogyasztás ás mindenezek következménye; a kövérség vezet a cukorbaj idő előtti kifejlődéséhez.

Ezek elkerülhetőek:
• A normális testsúly megtartásával
• A cukorfogyasztás egyötödére-egytizedére csökkentésével, vagy teljes elhagyásával
• Kövérség esetén a legrövidebb időn belüli lefogyással és visszahízás elkerülésével
• Rendszeres testmozgással, sportolással

Jóval kevesebb tudunk tenni – a szerencsére nagyon ritka – gyermekkori cukorbaj megelőzéséért. Ebben az esetben a tudatos táplálkozás már kis korban, a tudatos táplálkozásra való nevelés, illetve a cukorral készült ételek, italok kerülése, a rendszeres sport minél előbbi elkezdése, és szinte folyamatos diéta betartása mellett, ilyenkor is késleltethető a betegség kifejlődése.
Nagyon sok esetben, – bármilyen meglepő – lelki eredetű okokat is felsoroltatnak. A magas lázban szenvedő beteg szervezetét erős sokkhatás éri, a szervezetet ért stresszhatások emelik az inzulin ellen ható, vércukortermelő hormonok szintjét a szervezetben, de önmagában cukorbajt nem okoz, csupán annak kifejlődését gyorsíthatja meg, a diabétesz manifesztálódását hozhatja előbbre hetekkel-hónapokkal, akár évekkel. Viszont valószínű , hogy elsősorban gyermekkorban bizonyos, főként ősszel és tavasszal megszaporodó vírusfertőzések elősegíthetik a kifejlődőben lévő diabétesz robbanásszerű megjelenését.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Migrén csillapítása

A migrén nagyon sok ember életét keseríti meg. Kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik. Sokan sokféle okhoz …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük