Kezdőlap » Családi élet » Hogyan éljünk együtt a számítógépes játékokkal?

Hogyan éljünk együtt a számítógépes játékokkal?

Mostanában virágkorukat élik az offline és online számítógépes játékok. Ezeknek egy jó nagy része ingyenesen elérhető, ez magyarázza rendkívüli népszerűségüket. Egy részük egyjátékos, ami olyan, több különböző játékos karakterrel, több különféle alternatív útvonalon végigjátszható játékmenetet jelent, ami általában jól megsaccolható idő alatt játszható le. Ezek hiába érnek véget mondjuk ötven óra játékidő után, a játékos gyakran újra és újra nekikezd más karakterrel és más döntési útvonalakon.
Másik típusa a játékoknak az online, multiplayer játék, amelyben a kezdő játékosok még szervezetlen csapatokban játszanak, a magas játékosi szintet elértek pedig már szervezett csapatokban támadnak egymásnak és igyekeznek területeket hódítani egymástól. Mivel itt elsődleges az emberi tényező, emiatt a játékmenet, a részt vevő szereplők és azok eszközei, stb. folyamatosan változik, ezért a játéknak csak akkor lesz vége, ha akkora játékostömeg unja meg, hogy a fejlesztőknek már nem lesz érdeke fenntartani az online felületet sem.
Ezekkel a játékokkal – és az ezeket játszó játékosokkal – csak akkor igazán nehéz együttélni, ha a játékosnak már több idejét köti le az online világ, mint a valóságos. Ha a párunk csak mondjuk nagyi fél-egy órában játszik, nem kell aggódni, kiéli a hobbiját, itt üti az ellenfeleit, ezzel agressziót is levezet, kommunikál azonos érdeklődési körű emberekkel, stb., tehát semmi káros nincs benne. Ha viszont már napi 4-5 óránál is többet tölt ezzel, az aggodalomra is okot adhat. A játékos valószínűleg azért tölt ennyi időt az online térben, mert épp nincs munkája vagy más okból unatkozik, eredetileg az idejét akarta elütni, majd ott ragadt, akár függővé is vált. Igyekezzünk kibillenteni ebből a helyzetből, keressünk munkát, tennivalót, napi rendszerességgel ellátandó feladatot, bátorítsuk valamilyen iskola elvégzésére, vagy szervezzünk rendszeressé tehető közös tevékenységet. Mindenképp találjunk valami olyan tevékenységet, ahol a valós életben is érintkezhet emberekkel. Az egyszerű hobbijátékos miatt pedig ne aggódjunk, és hagyjuk, hogy jól érezze magát, szórakozzon, még akkor is, ha ezt nélkülünk teszi.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük