Kezdőlap » Betegségek » Hogyan éljünk együtt a migrénnel?

Hogyan éljünk együtt a migrénnel?

A migrén egy speciális fajtája a fejfájásnak. Rohamszerűen jelentkezik, csak az egyik oldalon, és a fájdalom mellett gyakori kísérője az erős szédülés, hányinger, émelygés, látászavarok, érzékenység a fényre, hangokra, szagokra. Összességében erősen hasonlít egy jó kis agyrázkódásra. A fejfájások legtöbbjének nem tudják meghatározni a pontos okát, és ez a migrén esetében sincs másképp. A statisztikák viszont azt mutatják, hogy sokkal gyakrabban jelentkezik a nők körében, mint a férfiaknál, és szintén gyakrabban a felnőttek körében, mint a gyerekeknél. Sokan ezt különféle hormonális változásokkal, mint kiváltó okokkal magyarázzák, de konkrétan bizonyítást még nem nyert.
Mivel a kiváltó, eredeti okot nem nagyon lehet meghatározni, ezért gyógyítani sem igen lehet a migrént, viszont sokkal jobb az esély a tünetek enyhítésére vagy a roham jelentkezéseinek ritkítására. A legjobb, ha mindenki megpróbálja kiismerni a saját tüneteit, és annak megfelelően stratégiát kidolgozni. A kialakult migrénrohamot általában már nem csökkentik a szokásos fájdalomcsillapítók, de ha a kezdeti alig észrevehető jeleket megtanuljuk felismerni, akkor egy jó időben bevett tabletta megakadályozhatja a migrén kialakulását. Ha ez már nem segít, akkor érdemes megpróbálni átaludni az egészet. Sötétítsük be a szobát, kapcsoljuk ki a tévét, szüntessünk meg minden zajforrást és szűrjük ki legalább a villódzó fényeket.
Kényelmesen fekve, egy bögre lazító hatású tea után, esetleg hűvös, nedves borogatással a nyakszirten érdemes megpróbálkozni. Szerencsés esetben a roham néhány óra alatt megszűnik, és lazítással esetleg sikerül átaludni is. Súlyos esetben a roham több napig is tarthat és akár hetente egyszer-kétszer is jelentkezhet, ami már a munkavégzésben is komolyan akadályozza az embert. Az ilyen eseteket mindenképp érdemes kivizsgáltatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gerincoszlop gyógykezelése

Napjainkban kiropraktika néven ismertebb eljárás. Az első alkalommal 1985-ben, Palmer által az USA-ban bevezetett módszer, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük