Kezdőlap » Karácsony » Hogyan éljük túl a karácsonyi készülődést?

Hogyan éljük túl a karácsonyi készülődést?

Tény, hogy a karácsony szinte mindenki számára a „legszebb ünnep” fogalmát jelöli. De a családanyák számára sokszor stresszes is ez az időszak. Olyan sok a teendő, s az idő olyan rövid, hogy ha azonnal nem fogunk hozzá megtervezni az ünnepeket előfordul, hogy úgy zuhanunk be a fa alá. Fáradtan, elgyötörten, s pont szentestére elegünk is lesz az egészből…
Mit tehetünk, hogy ne így legyen?
Mindenképp szükség van egy haditervre. Át kell gondolni a karácsonyig terjedő teendőinket. Vegyük sorra, mi mindent kell elintézni: ajándékok, takarítás, lakás dekoráció, sütés-főzés, stb. Ha mindent átgondoltunk állítsuk időrendbe e dolgokat aszerint, hogy melyek azok, amiket már hetekkel előbb el tudunk végezni, s melyek azok, amiket csak pár nappal az ünnepek előtt, ill. aznap.
A lakásdekorációval gyorsan elkészülhetünk, ha bevonjuk a család többi tagját is. A karácsonyi fények felrakásával bízzuk meg a férfiakat, a gyerekeknek pedig adjunk egy doboz karácsonyfadíszt, amelyet felaggatnak a lakásban (kilincsre, tükör szélére vagy a szekrény fogantyújára). Ne essünk túlzásba, gondoljunk arra, hogy le is kell majd szedni. A karácsonyfát is kiválaszthatjuk előre, vagy jó pár nappal előbb vegyük meg!
Az ajándékok vásárlását is listával kezdjük. Írjuk össze, kinek mit szeretnénk venni, csoportosítsuk az egy helyen beszerezhető dolgokat. Listával a kezünkben kevesebbet járkálunk, és kevesebbet vásárolunk. Emellett valószínű, hogy előbb is végzünk. Be is csomagolhatjuk, de írjuk rá, hogy kié az ajándék, mert meglehet, hogy karácsonyig elfelejtjük…
Novemberben már tele vannak az üzletek sokáig elálló ünnepi aprósüteménnyel. Ha kibírjuk, hogy nem bontjuk meg karácsonyig, a váratlan vendégeknek épp jó lesz feltálalni az asztalra. Ha saját készítésű süteménnyel várjuk az ünnepeket, azokat részesítsük előnyben, amelyek napokkal előbb elkészíthetőek (linzer, mézes puszedli), esetleg dolgozhatunk kész rétes- vagy leveles tészta lappal. Ezzel is időt és energiát spórolunk.
A takarítást is érdemes végiggondolni. Nagy vonalakban már december elején elkezdhetjük, így az utolsó napokra csak azok a dolgok maradnak, amiket tényleg nem lehet előbb megcsinálni.
Átgondolhatjuk időben az ünnepi ruhánkat, a gyerekek ruháit is. Ezeket egy-két héttel előbb kimoshatjuk, kivasalhatjuk, s így nem akkor kell kapkodni, hogy mit vegyünk fel, mikor indulunk a nagyihoz.
Az utolsó napokra csak a fodrászt hagyjuk és a friss dolgok bevásárlását, ill. a főzést.
Ha mégsem végeznénk mindennel úgy, ahogy elterveztük, ha nem ragyog a lakás tökéletesen és nincs lakodalmi mennyiségű sütemény az asztalon, akkor is maradjunk derűsek. Hisz a karácsony az örömről, nem pedig a stresszről szól, ne hagyjuk elveszni a lényegét: a békét, a családdal, barátokkal való örömteli együttlétet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük