Kezdőlap » Egészséges életmód » Hogyan élj egzségesen? Mit egyél ha nem szeretnél öregedni?

Hogyan élj egzségesen? Mit egyél ha nem szeretnél öregedni?

A halolajak jótékony hatását már régóta megfigyelték, és valószínűleg sokan hallottak már arról is, hogy a bennük is megtalálható ómega-3 esszenciális zsírsav fontos a szervezetünk számára. Azért nevezik esszenciálisnak, mert az emberi szervezet ezeket a zsírsavakat nem képes előállítani, hanem ezeket más, külső forrásból kell pótolnunk. A kutatók felismerték, hogy a zsírsavak fiatalító hatása a DNS-nek, a sejtek örökítő anyagának védelmében rejlik.

Az ómega-3 a telomerek, vagyis a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid elemek leválását akadályozza meg. Ezek az elemek többszörösen ismétlődő szakaszt alkotnak, és ez a szakasz a sejtek minden egyes osztódása során valamelyest rövidül. Ha ilyenkor „értékes” genetikai anyag is leválik, az a keletkező sejt működő- és életképességének csökkenésével jár. Minél hosszabb a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne. Az emberi sejtek kb. 50 osztódásra képesek, ezt követően a DNS sérülése már jelentős. A telomerrel nem rendelkező kromoszómák végei ráadásul összekapcsolódhatnak, és az így keletkező sejtek életképtelenek, további osztódásra alkalmatlanok lesznek, és csak genetikai zűrzavart okoznak.

Mit egyél ha nem szeretnél öregedni?
Ez a „biológiai óra” szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk (illetve visszapótoljuk a hiányzó részt), akkor a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nőhet, a szervezet halhatatlanná válik, vagy legalábbis elodázható az öregedésből adódó elhalálozás, mert az öregedési folyamat lelassul.
A szakemberek azt tanácsolják, hogy hetente fogyasszunk magas ómega-3 zsírsav tartalmú ételeket. Leginkább a lazac, a szardíniafélék, a makréla és a pisztráng, a friss tej és a tojás, a dió, a tökmag és a – lehetőleg nem génmódosított – szójabab fogyasztása segíthet a megfelelő mennyiségű zsírsav bevitelében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük