Kezdőlap » Családi élet » Hogyan élhetünk teljes életet a mozaikcsaládokban: fókuszban a teljes család

Hogyan élhetünk teljes életet a mozaikcsaládokban: fókuszban a teljes család

Egy hagyományos család 2 szülője 4 helyről hozza saját szokásait, értékrendjét. A mozaikcsaládok esetében ez gyakran 8-ra, sőt 12-re is szaporodhat. A gyerek – legyen akár az egyik szülőtől, származó, vagy közös – része az adott család mellett testvérei életének is. Ezen keresztül a féltestvér vagy együtt nevelkedő nem-is-testvér külső szülőjének, és az onnan belépő nagyszülők életének. (A 12 nagyszülő úgy jöhet össze, a 2 szülő nagyszülei 4-en vannak, a feleség előző férje és annak új felesége is 4 nagyszülőt hoz, és a férj előző feleségének új házassága is összesen 4 nagyszülőt, így 4 eltérő múltat és értékrendet képviselhet.)
Ha csak a szülők generációját nézzük, akkor is 6 felnőtt játszik szerepet a gyerekek és egymás életében.

Sajátos helyzet, amikor haláleset miatt maradt egyedül egy szülő. Ekkor az elhunyt apa vagy anya szüleinek szerepe megnő(het), a többiekre nagyobb felelősség hárul.
A láthatások rutinja minden családban más. Ha mindkét szülő gyermekes házasságból lépett ki, akkor még az is lehet, hogy egy hétvégén a velük nevelkedő gyerek megy láthatásra, míg egy nem velük élő gyerek jön, így nem maradnak arra a másfél napra sem kettesben – vagy hármasban a közös gyerekkel.
Ebben a folyton változó-áramló életben mindenki nehéz helyzetben van, nem csak a gyerekek.

A szőlők (felnőttek) is folyamatosan alkalmazkodnak, kevés az intimitásra alkalmas idő, nehéz rendszeres tevékenységeket beépíteni. Ám lehet, ha bizonyos dolgokban megegyeznek a felnőttek.
Megegyeznek például abban, hogy ha a gyerekeknek hét végén van verseny vagy kirándulás, akkor ki viszi őket. És ezt be is tartják. Ennek persze előfeltétele, hogy időben értesüljenek a várható programtról.
Egy hagyományos családban felnövő gyerek és ugyanebben a családban élő felnőtt a zárt közösség feltételei szerint alakítja ki az életét, építi egyéniségét.
A jó társadalmi teljesítménynek – aminek előfeltétele a belső stabilitás – 4 alappillére van. Mint egy torony, amit 4 kötél tart egyenesen, vagy egy piramis, aminek 4 sarka van.
Érzelmek; Testi egészség, erő; Szellemi tevékenység; Kreativitás, alkotás

Egy mozaikcsaládban az érzelmek kérdésköre igen bonyolult. Vannak – legtöbb helyen – tabu témák, amiről jobb nem beszélni. Ilyen például, hogy ki-melyik gyereket, szülőt, nagyit kedveli jobban. Mindenki szeretné, ha ő maga lenne a központi figura, de ez nem így van.

A testi egészség olyan egyszerűnek látszik. De mi van, ha a gyereknek hőemelkedése vagy hányingere van a láthatás előtt. Megy? Nem megy? Ha nem, akkor hogyan pótolják? Nem feltétlenül az időt, hanem azt a néhány intim pillanatot, … Itt érkezünk el az egyik legfontosabb kérdéshez.
Van-e a hétvégi szülőnek olyan rutinja, ami alkalmat ad az intimitásra? Ez lehet akár egy közös krumplipucolás is, amikor nagyokat lehet egymás mellett hallgatni. Lehet, hogy a hétvégi szülő házastársa is létre tud hozni ilyen pillanatokat.

Az intimitáshoz kell egy közös tér. Kellenek ismeretek, kellenek közös emlékek, közös múlt. Kellenek az aktuális események a külön töltött két-két hétről.
A szülő sokat tud gyereke múltjáról, de a gyerek sokszor alig ismeri szülei gyerekkorát. És megint jönnek a tabu témák: miért váltatok el? Te megcsaltad, amíg együtt voltatok?
Ugyanígy lehet tabu a szülő halálához kapcsolódó kérdések köre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan hozza össze a családot egy közös program?

Sajnos a mai rohanó világban egyre kevesebb időnk jut a munka, a háztartás vezetés és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük