Kezdőlap » Fitnesz » Hogyan eddzük helyesen a hátunkat?

Hogyan eddzük helyesen a hátunkat?

A szépen formált hátizmok férfiak, és nők alakját, tartását egyaránt javítják. Azonban sokan nehézségekbe ütköznek a hátizmok edzésénél: az edzőtermi, célzott hátedzés segítségével sem sikerül növelni őket.

Bizonyított, hogy a sportolók jelentős részének nehéz az erős hátizmok kialakítása. Ennek oka valószínűleg az, hogy a hátizmok rostjait nem olyan egyszerű tudatosan megfeszítenünk, mint a kar, vagy a mellkas izmait. Minél gyengébb az agy-izom kapcsolat edzés során, minél kevésbé tudunk az adott izomra koncentrálni, annál nehezebb az izomépítés. Fontos, hogy ne csak néhány izomcsoportra koncentráljunk a konditermi edzések során, hanem a testünk összes izomcsoportjára végezzünk gyakorlatokat: a kar, a láb, a törzs, a váll, és a hát izmaira egyaránt. Egy izomra egy gyakorlat során 2-4 sorozat, és sorozatonként 8-12 ismétlés az ideális. A sorozatok között hagyjunk 30-90 másodperces, a gyakorlatok között 4-5 perces szüneteket, hogy izmaink megfelelően ki tudják pihenni magukat.

Minden egyes ismétlésnél fontos, hogy kontrolláltan, ne lendületből hajtsuk végre. A pozitív, és a negatív szakasz ideális esetben egyaránt körülbelül 2 másodpercig tart. A mozgás csúcspontján, és a holtponton egyaránt álljunk meg, hogy ne lendületből folytassuk a gyakorlatot. A túledzés elkerülése érdekében ne végezzük az izom bukásáig a sorozatokat: ez elsősorban azok számára fontos, akik eleve nehezen építenek izmot.

A hátedzés során fontos, hogy lehúzó és evező gyakorlatokat egyaránt végezzünk. Előbbiek közé tartozik például a mellhez húzás gépen, és a húzódzkodás, utóbbihoz a különféle evező gyakorlatok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük